INFONET-468X60-BANNER

Održana konferencija "Napredne tehnologije u energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije - veća konkurentnost Srbije"

28.04.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Centralno-evropski forum za razvoj CEDEF, pod pokroviteljstvom Ministarstva infrastrukture i energetike Republike Srbije, a u saradnji sa Agencijom za energetsku efikasnost Republike Srbije i Privrednom komorom Srbije realizovao je konferenciju: „NAPREDNE TEHNOLOGIJE U ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI I OBNOVLJIVIM IZVORIMA ENERGIJE – VEĆA KONKURENTNOST SRBIJE”.

Na konferenciji koja je okupila više od 250 eksperata, predstavnika kompanija, ministarstava, agencija, lokalne samouprave, investitora, ambasada, komora, razvojnih organizacija i medija istaknut je značaj naprednih tehnologija u energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije. Njihovo uvođenje će učiniti proizvodnju racionalnijom i održivom, a konkurentnost većom, naglasili su stručnjaci.

Jedan od ciljeva Evropske unije je da se uvođenjem naprednih tehnologija smanji emisija CO2 i do 40% do 2050 godine. Uštede i do 40% kroz energetsku efikasnost i obnovljive izvore neposredno će uticati na bolju poziciju kompanija, lokalnih zajednica i cele države, rečeno je na skupu.

„Energetska i ekološka odgovornost oduvek su bile smernice Fabrike svetiljki Minel-Schréder. Naše energetski efikasne svetiljke se već decenijama primenjuju u spoljnom osvetljenju. Stalno usavršavanje i primena novih tehnologija u izradi svetiljki predstavljaju razvojne principe na kojima počiva naša proizvodnja“, izjavio je Andrej Đuretić, rukovodilac biroa za marketing kompanije Minel-Schréder.

„Vaillant, kao jedan od pionira na području OIE je na nedavno održanom Sajmu ISH u Frankfurtu, među najinteresantnijim eksponatima predstavio je mikro-kogeneraciju ecoPOWER, uređaj za isovremenu proizvodnju toplotne energije za grejanje objekata i pripremu sanitarne vode i proizvodnju električne energije za potrebe istih objekata. Naš ecoPOWER osim toga proizvodi i električnu energiju kojom se pune ovi elektormobili. Sa Vaillantom imate Vašu prvu „kućnu pumpu za automobile”, naglasio je Zoran Biserčić, direktor predstavništva kompanije Vaillant.

Govoreći o kreditima za finansiranje energetske efikasnosti Ranko Makivić, regionalni direktor Procredit banke je istakao da primena novih, savremenih uređaja ili opreme sama po sebi donosi povećan kvalitet života, poslovanja i bolju produktivnost. Međutim, uštede koje je moguće ostvariti kroz energetske uštede su možda i značajnije i očiglednije, jer se odražavaju direktno na finansijsko stanje pojedinca ili preduzeća. U zavisnosti od iznosa, namene i roka otplate kredita, moguće je da praktično visina rate odgovara uštedi ostvarenoj u troškovima energije. Imajući u vidu da energetski troškovi predstavljaju značajnu stavku, koja će u budućnosti biti sve veća, a primera radi, kod privrede može da dostigne i 30% operativnih troškova, jasno je kolika može biti korist od ulaganja u energetsku efikasnost“.

„Klimatske promene se već uveliko smatraju jednim od najvećih izazova sa kojima se suočava čovečanstvo. U godinama koje dolaze, odluka o kupovini više neće biti zasnovana samo na brendu, kvalitetu i ceni, već će uticaj na životnu sredinu proizvoda i usluga igrati glavnu ulogu“, objasnio je Darko Babić, generalni direktor DHL-a u Srbiji.

Od eminentnih stručnjaka na konferenciji ste mogli saznati i:
  • Koja su najsavremenija svetska tehnološka rešenja u EE i OIE i najveći benefiti
  • Koje su dobre prakse i ekonomski efekti primene EE i OIE
  • Kako da vaša kompanija odnosno lokalna zajednica bude konkurentnija kroz primenu  najnovijih rešenja
  • Na koji način obezbediti saradnju sa odabranim bankama i EU institucijama spremnim da investiraju u razvoj energetske efikasnosti i obnovljive izvore energije.


„Program Evropske komisije “ENERGY 2020” postavio je strategiju sa pet prioriteta medju kojima je i potvrdjivanje liderstva u tehnologiji i inovacijama. CEDEF ide u korak sa programom Evropske komisije zbog čega će i ubuduće organizovati stručne konferencije sa težištem na naprednim tehnologijama u EE i OIE“, izjavila je Jovanka Arsić Karišić, predsednik UO CEDEF-a.

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


TENGE
TENGE
KRNJEŠEVCI
www.tenge-doo.com

ATM
ATM
SUBOTICA

ALING-CONEL
ALING-CONEL
BAČKA PALANKA-GAJDOBRA
www.aling-conel.com

UNIPROM
UNIPROM
BEOGRAD-ZEMUN
www.uniprom.rs

GEALAN RS
GEALAN RS
BEOGRAD-BATAJNICA
www.gealan.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;