INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Jemen pokušava da sačuva istorijsko jezgro svoje prestonice Sana'a-e

22.07.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Jemen vodi trku sa vremenom da očuva istorisjko jezgro i identitet pred naletom modernih vremena. Stari deo grada Sana'a, prestonice Jemena u kojoj živi 80.000 ljudi, čini oko 8.000 objekata starih 200 do 500 godina, a sam grad se nalazi na istom mestu preko 2.000 godina.

Kuće su građene od zemlje i karakterišu ih bojeni ukrasi bele boje u vidu filigrana na fasadama. Grad je 1986. proglašen za deo svetke baštine UNESCO-a ali danas se suočava sa problemima modernizacije.

UNESCO u svojim izveštajima navodi da je sve češća gradnja u samim dvorištima, na zelenim površinama, i na taj način se povećava gustina naseljenosti. Napuštena je upotreba fontana i bunara i sve češća je slika rezervoara za vodu na krovovima starih kuća.

Sa druge strane, zbog plitkih temelja i curenja iz vodovodne mreže, mnoge kuće su se srušile poslednjih decenija - zbog ispiranja tla.

Saukizacija - na jemenski način

Pojava promene namene prostora, probijanja zidova i delimične izmene morfologije grada kao posledica nastojanja za rešenjem ekonomskih i stambenih pitanja stanovnika u Sana'a-i se naziva saukizacija (saukization).


Urbanisti Jemena imaju izuzetno težak zadatak - kako sačuvati grad, pratiti razvoj i ne pretvoriti ga u muzej:

- Imate porast broja stanovnika, morate misliti na proširenje grada i pronaći rešenje za to. A veoma je teško jer je Sana'a živ grad a ne spomenik - kaže dr Abdullah Zaid Ayssa, predsednik Organizacije za zaštitu istorijskih spomenika Jemena, i dodaje:

- Prizemne etaže kuća nekada su služile kao štale ali sada se te prostorije pretvaraju u prodavnice i pokušavama da ispratimo ovaj proces da bude što organizovaniji.

Vlada Jemena angažovala je PR kompaniju koja treba da pomogne pokretanje i promociju nekoliko projekata vezanih uglavnom za turizam. U njih bi, u narednih pet godina, trebalo da bude uloženo oko milijardu dolara.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;