INFONET-468X60-BANNER

Inovacija u izgradnji: Trava naspram OSB

14.08.2023. | Gradjevinarstvo.rs

U Severnoj Karolini, poznata građevinska firma DR Horton započela je s radom na stambenom projektu koji koristi građevinske materijale dobijene od lokalnog tehnološkog studija po imenu Plantd. Ključna karakteristika ovih materijala su ploče izrađene od komprimiranih višegodišnjih trava.

Ploče od komprimovane trave

Paneli napravljeni od višegodišnjih trava (Foto: Plantd)

Prema informacijama DR Horton, koji se smatra jednim od vodećih graditelja kuća u Sjedinjenim Državama, uveliko se oslanja na ploče koje proizvodi Plantd.

Zanimljivo je da se ove ploče proizvode kompresijom velikih količina brzorastućih trava, nudeći alternativu tradicionalnim materijalima kao što je OSB (oriented strand board) koji se obično koristi za zidove i stropove.

Osnivači Plantd-a, među kojima se nalaze i bivši inženjeri iz poznate kompanije SpaceX, izrazili su uverenje da bi ovakav pristup građevinskim materijalima mogao doneti značajne promene u građevinskoj industriji.

Naglasili su da bi, ako najveći graditelj kuća u zemlji odluči da koristi ovakav građevinski materijal za izgradnju velikog broja novih domova, to moglo stimulisati ostatak industrije da razmotri slične ekološke alternative.

U poređenju sa OSB pločama, ploče na bazi trave nude bolju otpornost na vlagu i potencijalno duži vek trajanja.

Ploče od trave

Paneli napravljeni od višegodišnjih trava (Foto: Plantd)

Osim toga, istaknuto je da Plantd sam uzgaja i bere svoje proizvode od trave te da sami konstruiše mašine potrebne za proizvodnju. Trenutno se razvija novi, potpuno električni pogon s ambicijom da se u narednim godinama otvori čak 50 proizvodnih linija.

Dodatno, kompanije izvodi niz testiranja na višegodišnjim travama u svojoj laboratoriji, a rezultati sugerišu da su njihove ploče čak i kvalitetnije od tradicionalnih materijala dostupnih na tržištu, uključujući i OSB.

Obzirom na sve veću potrebu za održivim građevinskim rešenjima, inovacije poput ploča na bazi trave mogu predstavljati budućnost građevinske industrije. Osim što pružaju ekološku alternativu, ove ploče takođe nude i kvalitet koji može nadmašiti trenutne standarde, čak i kada se porede sa popularnim OSB pločama.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;