INFONET-468X60-BANNER

Novi aerogel za prečišćavanje voda i suvih površina od ulja i nafte

12.02.2010. | Zn@nost

Veoma lagan sunđer načinjen od gline i delića visokokvalitetne plastike izvlači ulja iz  kontaminirane vode, ali ne i vodu. Laboratorijski testovi pokazali su kako se upijena ulja mogu istisnuti iz sunđera i ponovno koristiti.

Naučnici sa univerziteta Case Western Reserve osmislili su novu vrstu aerogela (izuzetno laganih materijala sa specijalnim karakteristikama) i veruju da će se moći koristiti za efektivno čišćenje mrlji bilo koje vrste ulja kako s podova fabrika, tako i sa površine reka i okeana.

EPA procenjuje kako se godišnje prolije između 38 i 95.000m² ulja samo u SAD-u. Proliveno ulje uništava pitku vodu, lako je zapaljivo, kontaminira obradivu zemlju i uništava staništa divljih životinja. Zagađenje može potrajati i do 10 godina.

- Ovaj aerogel nastaje mešanjem gline s polimerom i vodom u mešalici - navodi David Schiraldi, predsednik odseka za makromolekularnu nauku i mašinstvo na Case univerzitetu. Smesa se potom suši naglim hlađenjem pri čemuvazduh ispunjuje mesta gde se pre nalazila voda. Kao rezultat dobijen je izuzetno lagan materijal koji se sastoji od 96% vazduha, 2% polimera i 2% gline.

Apsorbovanje ulja samo je jedna od mnogih primena ovog aerogela koje se proučavaju u Schiraldi-jevoj laboratoriji. Dodavanjem različitih vrsta polimera dobijaju se materijali različitih svojstava:

- Ovaj je oleofilan, drugim rečima - privlači ulje - nastavlja Schiraldi - Hemijski, mrzi vodu, ali zato obožava ulje. Savršena kombinacija.

Novi aerogel se može proizvoditi u granulama, listovima ili blokovima. Radi savršeno, ne samo u slatkoj već i u slanoj vodi i na tvrdim površinama. Pošto je apsorpcija fizički fenomen, ne dolazi ni do kakve hemijske reakcije između materijala i ulja.

Ulje zato nije kontaminirano i može se ponovo koristiti. Stručnjaci za naftne mrlje ističu kako je baš sposobnost istiskivanja i konzervacije ulja prednost naspram ostalih materijala na tržištu.

Materijal je nastao kad je Schiraldi poverio svom tadašnjem postdiplomcu, Matt Gawryl-u, da osmisli novi pesak za mačke. Gawryl je koncept potom razvio u efikasan sunđer za ulje. Case Western Reserve je odobrio devetomesečnu ekskluzivnu licencu mladoj firmi AeroClay Inc. na ovaj i ostale aerogelove bazirane na glini. Schiraldi će biti glavni naučnik mladog preduzeća.

Linkovi:

  • Western Reserve www.case.edu
  • AeroClay Inc - još uvek nema sajt (12.2.2010.)
 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;