INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Vranje: Novi rok za preduzeće „Banković“ 26. septembar

16.07.2014. | Danas

Razmatrajući izveštaj o dosadašnjim građevinskim radovima na obnovi pozorišta „Bora Stanković“ u Vranju, donet je zaključak o formiranju stručne komisije koja će sačiniti aneks ugovora između grada Vranja i preduzeća „Banković“ iz Crne Trave o produženju roka za završetak radova. Izvođaču radova dat je rok da do 26. septembra završi prvu fazu radova koja je počela u drugoj polovini januara ove godine. Komisija treba da Odboru za obnovu pozorišta predloženu izmenu ugovora dostavi do 18. jula, kada će i biti ozvaničen novi datum za završetak prve faze koja će koštati oko 35 miliona dinara.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Obrazlažući razloge kašnjenja i zahtev za produžetak roka za završetak prve faze radova iz preduzeća „Banković“ naveli su „loše vremenske uslove, te čak 77 kišnih dana (pozivajući se na zvanične podatke Meteorološke stanice u Vranju), kao i nedostatke u projektnoj dokumentaciji koji su uzrokovani specifičnošću same zgrade pozorišta, te oštećenja koja nisu bila uočena prilikom izrade projekta obnove“.

Kao jedan od razloga izvođač radova naveo je i nerešene imovinsko-pravne odnose na relaciji Hotel „Vranje“ – zgrada pozorišta, kao i nemogućnost korišćenja građevinskog krana zbog nisko postavljenih vazdušnih vodova za električnu energiju.

- Raskid ugovora sa preduzećem „Banković“ podrazumevao bi ponovnu proceduru raspisivanja konkursa za javne nabavke, što bi dodatno produžilo dinamiku za završetak radova u prvoj fazi obnove pozorišta – pojasnio je predsednik Odbora za obnovu i gradonačelnik Vranja Zoran Antić.

Tek nakon završetka prve faze obnove zgrade pozorišta koja je sazidana 1892. godine mogu se očekivati dalji koraci, uključujući i izradu kompletnih instalacija, preuređenje scenskog prostora kao i uređenje pozorišnog kluba koji će se nalaziti u dubokom prizemlju zgrade ispod same sale teatra. Gradskoj službi za javne nabavke naloženo je da započne proceduru pripreme dokumentacije za raspisivanje tendera, za drugu fazu radova.

Zgrada pozorišta u Vranju izgorela je u podmetnutom požaru u noćnom klubu „Paladijum“ 2. jula 2012. godine u ranim jutarnjim satima, kada je vatra zahvatila pozorišni klub, salu i scenu koja je uprkos brzoj intervenciji vatrogasaca u potpunosti uništila objekat, ali i deo scenografije i kostima. Od tada glumci ovog teatra koriste alternativne prostore za izvođenje predstava na sceni Omladinskog kulturnog centra i Doma Vojske u Vranju, koji su ipak neadekvatni za zahtevnija pozorišna ostvarenja.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;