Afera na pomolu: Šta je s „Prokopom“

20.06.2014. | B-92

Iako je početkom maja „Kuvajtski fond za ekonomski razvoj“, finansijer projekta „Prokop“, odbacio odluku da se posao dodeli konzorcijumu firmi oko „Energoprojekta“, jer nabavka nije sprovedena u skladu s međunarodnim procedurma, „Železnice Srbije“ su ipak ugovor dodelile pomenutom konzorcijumu, piše „Nedeljnik“.

Prema pisanju lista, „Kuvajtski fond“ je obustavio kredit od 25 miliona evra jer su, navode njihovi predstavnici, prilikom analaiza uvideli da su „dve od tri primljene ponude ocenjene kao ’neprihvatljive’, i da je ostala samo jedna ponuda bez neke druge s kojom se možete porediti“.

Uprkos primedbama koje je „Kuvajtski fond“ izrekao, u obrazloženju odluke o dodeli ugovora firmamama okupljenim oko „Energoprojekta“, stoji i obrazloženje zašto su druge dve neprihvatljive – u slučaju „Siti monta“ iz Zemuna navedeno je čak 16, a u slučaju „Bauwesena“ iz Lazarevca 13 nedostajućih stavki. Između ostalog nisu dostavljene garancije za ozbiljnost ponude, pismo o namerama poslovne banke, nisu navedene čak ni licence potencijalnih izvođača, piše „Nedeljnik“.

Kako se dalje navodi, druga problematična „stavka“ u tenderu za „Prokop“ je slučaj opunomoćenika češke firme „AŽD Praha“ – jedne od šest kompanija u konzorcijumu – na otvaranju ponuda Predraga Neškovića, koji je donedavno obavljao funkciju direktora elektrotehničkih poslova u Direkciji za infrastrukturu „Železnica Srbije“ (radio i na reviziji projekta „Prokop“).

„Toplički centar za demokratiju i ljudska prava“, koji je u postupku javne nabavke za „Prokop“ obavljao funkciju građanskog nadzornika, obavestio je Upravu za javne nabavke i generalnog direktora „Železnica“ da je odluka o dodeli ugovora u suprotnosti s antikorupcijskim odredbama Zakona o javnim nabavkama. „Toplički centar“ najavio je da će iskoristiti zakonsko pravo i Republičkoj komisiji za zaštitiu prava u postupcima javnih nabaki podneti zahtev za zaštitu prava.

„Kuvajtski fond“ je pozvao srpske partnere da otovore novi poziv za dostavljanje ponuda.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Veoma sam zadovoljan sa vašim solarnim sist...
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...