INFONET-468X60-BANNER

Srpski građevinari očekuju da grade jeftine stanove (video)

02.06.2014. | Tanjug

Domaće građevinske firme i proizvođači građevinskog materijala, nakon što je premijer Aleksandar Vučić najavio gradnju jeftinih stanova, a posebno nakon katastrofalnih poplava koje su zadesile Srbiju, imaće pune ruke posla.

Vlasnik i direktor građevinskog preduzeća „Napred“ iz Beograda Dobroslav Bojović rekao je „Tanjugu“ da ta građevinska firma očekuje da bude uključena u predstojeću gradnju velikog broja jeftinih stanova u Srbiji i tvrdi da imaju kapacitete za taj posao. On je potvrdio da je srpska građevinska industrija i operativa već dugo u teškom stanju, da se praktično bori za opstanak, a da je nekada bio najmoćniji deo privrede.

- Bilo koji projekat koji bi bio dobro odmeren može da doprinese opstanku i daljem razvoju građevinske oprative i industrije, ali pod uslovom da u tome, ipak, glavnu reč imaju građevinari – rekao je Bojović.

Država, prema njegovim rečima, treba da stvori ambijent koji je postojao sedamdesetih i osamdesetih godina odnosno ambijent sličan onom kakav ima Turska ili Kina. Uveren je, kaže, da država to može i da sve, kako kaže, kapitalne objekte u zemlji, pre svega one koje finansira država, grade srpske firme.

On, međutim, smatra da novim Zakonom o planiranju i izgradnji treba rešiti svojinske odnose na zemljištu i da obezbediti lokacije i jeftinije komunalno opremanje za gradnju stanova za socijalnu kategoriju stanovništva.

- Gradnja tih stanova bi trebalo da bude kontrolisana, jer oni ne bi smeli bez dobre procedure da izađu na slobodno tržište odnosno da se posle pojave u slobodnoj prodaji i budu deo špekulativnih radnji. Ako se zemljište da džabe i ustupi bez nadoknade za komunalije onda su tu tržišni principi narušeni i zbog toga takvi stanovi ne bi smeli da budu u slobodnoj prodaji – rekao je Bojović upozoriviši da bi u tom slučaju neko, na primer, špekulativno mogao da kupi po 10 ili 15 stanova po ceni od 350 evra po kvadratu.

Očekuje da će „Napred“ učestvovati u izgradnji jeftinih stanova navodeći da je ta velika firma spremna da podrži svaki program vlade. „Napred“, prema njegovim rečima, trenutno gradi u Austriji, Rusiji, Kazahstanu, Iraku, Saudijskoj Arabiji. Inače, njegova firma je, dodao je, ugovorila posao vredan oko 100 miliona dolara sa Turcima za gradnju bolnice na Novom Beogradu koja će imati bruto građevinsku površinu od 38.000 kvadrata, a na tom gradilištu biće angažovano između 800 i 1.000 ljudi.

Klaster menadžer „Agencije za drvo – klastera dvoprerađivača Srbije“ Nataša Pantović rekla je „Tanjugu“ da te firme očekuju učešće u izgradnji jeftinih stanova.

- Ovakav projekat izgradnje velikog broja stanova omogućio bi da se instalirani kapaciteti, koji su trenutno u drvnoj industriji angažovani sa oko 35 procenata, pokrenu i zaposli mnogo veći broj ljudi, a u kasnijim fazama to bi značilo oživljavanje i proizvodnje nameštaja, jer te stanove treba i opremiti – rekla je Pantovićeva „Tanjugu“.

U sastavu agencije nalazi se veliki broj preduzeća koja ukupno zapošljavaju oko 7.000 ljudi, koja se bave i proizvodnjom elemenata za gradnju, kao što su krovne konstrukcije, fasadnom i unutrašnjom stolarijom, podovima i druge opreme. Prema njenim rečima, učešće ovih elemanata u građevnskoj ceni stanova iznosi između 15 i 17 procenata. Pantovićeva je dodala da je drvna industrija poslednjh godina u Srbiji u dosta lošem stanju.

Potpredsednik „Građevinsko-industrijske komore Srbije“ Goran Rodić smatra da će kod masovne gradnje morati da se koristi tipska gradnja da bi mogla da bude jeftina i da projekti moraju da budu takvi da nema velike razlike u bruto i neto površini zgrade, jer tako može dosta da se uštedi. Rodić je „Tanjugu“ rekao da bruto površina ne bi smela da bude više od 25 odsto veća od neto površine zgrade.

- Pošto država daje zemljište, prošlo je vreme kada su se naduvavale cene i pojedinici bogatili – istakao je on i dodao da je najvažnije da se pokrene proizvodnja, ali da se postignu takve cene koje će biti veoma povoljne i privući kupce.

Smatra i da nosioci posla moraju da budu velike srpske firme koje će uključiti niz malih i srednjih preduzeća, kao i da prazan hod u gradnji treba svesti na minimum.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

MAREX
MAREX
GROSUPLJE
www.marex.si

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;