Posle 14 godina radnici konačno ulaze u „Prokop“

29.05.2014. | Novosti

Domaći konzorcijum, koji predvodi „Energoprojekt“ spreman je za nastavak radova na izgradnji železničke stanice „Beograd centar“ u „Prokopu“. Naši neimari, koji su pobedili na tenderu, očekuju da će posao krenuti za desetak dana. Do tada, sa investitorom, „Železnicama Srbije“, treba da potpišu ugovor i izdaju garancije za avans i za dobro obavljen posao, kaže za „Novosti“ Vladimir Milovanović, generalni direktor „Energoprojekta“. Tako će, posle pauze od punih 14 godina, „Prokop“ ponovo postati gradilište.

- Dobra je vest što je „Kuvajtski fond za razvoj“, koji sa 26 miliona evra kreditira radove u Prokopu, dao „zeleno svetlo“ za realizaciju zajma i početak radova – ističe Milovanović. - U konzorcijumu je šest domaćih kompanija. Čim potpišemo ugovor i „Železnice“ uplate avans mogu da počnu radovi.

Posao u „Prokopu“ može da se završi u roku do 420 dana. Tenderom su obuhvaćeni kapaciteti za prijem, otpremu i upravljanje saobraćajem vozova u novoj železničkoj stanici. To znači kompletno sređivanje građevinske i elektrotehničke infrastrukture.

- Nakon dobijanja saglasnosti kuvajtskog kreditora na izveštaj tenderske komisije, predstoji nam priprema i zaključivanje ugovora za izvođenje radova u „Prokopu“ – potvrdio je za „Novosti“ Dragoljub Simonović, generalni direktor „Železnica Srbije“. - To praktično znači da će nakon zaključenja ugovora sa izvođačem radova kuvajtski kredit postati operativan. Radovi u „Prokopu uskoro će početi, jer za to više nema nikakvih prepreka. Na ovaj način „Železnice“ intenziviraju aktivnosti na završetku beogradskog železničkog čvora i stvaraju pretpostavke za uspešnu realizaciju projekta „Beograd na vodi“.

Kako je predviđeno tenderskom dokumentacijom, u „Prokopu“ će se izgraditi četiri i obnoviti postojeća dva koloseka. Planirana je nabavka materijala gornjeg stroja za prvi i drugi kolosek, završni i zanatski radovi na pothodnicima i na peronima, izrada i montaža informativnog sistema za obaveštavanje i usmeravanje kretanja putnika...

Tri ponude

Na tenderu za završetak izgradnje buduće glavne železničke stanice „Beograd-Centar“ u „Prokopu“ stigle su tri ponude – „Baunjesen“ iz Lazarevca, „Sitimont“ iz Zemuna i konzorcijum firmi okupljenih oko „Energoprojekta“, koji je obuhvatio „Energoprojekt niskogradnju“, „Energoprojekt visokogradnju“, „Energoprojekt opremu“, ZGOP i AŽD.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...