INFONET-468X60-BANNER

Drvna industrija u suficitu zahvaljujući malim proizvođačima

09.05.2014. | E-kapija

Suficit od 53 miliona dolara u prvom kvartalu ove godine nastavak je prošlogodišnjeg trenda u drvnoprerađivačkoj industriji, kada je izvoz iznosio približno 500 miliona dolara a suficit 152 miliona.

Članovi tri grupacije koje rade pri Udruženju za šumarstvo i industriju prerade drveta, celuloze i papira (Grupacija primarne prerade drveta, Grupacija finalne prerade drveta i Grupacija izvoznika proizvoda od drveta), na zajedničkoj sednici analizirali su aktuelnu situaciju u poslovanju i ukazali na problematiku prerade i izvoza proizvoda od drveta.

Sekretar udruženja Vladimir Burda ukazao je na činjenicu da je prošle godine ova izvozno orijentisana grana ostvarila suficit od 152 miliona dolara, uz vrednost izvoza od približno 500 miliona dolara. Trend rasta izvoza nastavlja se i u prvom kvartalu ove godine, kada suficit iznosi 53 miliona dolara, objavljeno je na sajtu PKS-a.

- Izvozni trend povećava se kod svih vrsta proizvoda - istakao je Burda.

On je naveo primer iverice, koju još uvek za milion dolara više uvozimo nego što izvozimo, ali je to ipak veliki pomak u odnosu na prethodnu godinu, kada je iverice uvezeno za 18 miliona dolara više nego što je izvezeno.

Branislav Ilčić, izvršni direktor sektora za korišćenje šuma JP "Srbijašume", ukazao je na neophodne pripreme za sledeći korak u procesu pridruživanja i na saradnju tog javnog preduzeća sa Slovačkom, kako bi Srbija koristila njena iskustva. Ilčić je ukazao na mogućnosti korišćenja subvencija za poslovanje u nerazvijenim područjima, kao i na potrebu da se napravi akreditovana laboratorija za drvnu industriju.

Predsednici tri grupacije ukazali su na probleme sa kojima se suočavaju i izrazili žaljenje što nisu uspeli da se nametnu kao perspektivna grana, iako osim poljoprivrede, jedino drvna industrija ima pozitivne rezultate, a koristi domaće resurse.

- Drvnoprerađivačka industrija uspela je zahvaljujući malim proizvođačima koji su poslovali po propisima - ukazano je na sednici.

Privrednici su napomenuli da su im velika konkurencija kolege iz BiH, koji imaju državne subvencije, dok srpska država godinama ne izlazi u susret zahtevima i predlozima domaćih prerađivača drveta.

Predstavnici tri grupacije zaključili su da će još jednom napraviti jasan predlog mera kojima bi se podstakao razvoj drvnoprerađivačke industrije i sistemski uredio poslovni ambijent podsticajan za izvoznike. Izrazili su očekivanje da Privredna komora Srbije bude njihov zastupnik pred kreatorima ekonomske politike i oslonac pri izlasku na strana tržišta.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;