INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Diskusioni program „Arhitektonsko nasleđe Grocke“ u okviru manifestacije „Dani Beograda“

15.04.2014. | BeoInfo

U okviru obeležavanja Dana Beograda, Centar za kulturu Grocka učestvovaće diskusionim programom „Arhitektonsko nasleđe Grocke“. Program će se održati sutra (16. april 2014.) u 13 časova u Srednjoj školi „Grocka“ i namenjen je učenicima te škole.

Tribina „Arhitektonsko nasleđe Grocke“ osmišljena je kao interaktivno predavanje diskusionog tipa, sa ciljem da se mladima u Grockoj približe i pojasne spomenici kulture sa kojima su u svakodnevnom kontaktu u svom neposrednom okruženju. Gosti – predavači su Nadežda Živković, etnolog konzervator, viši stručni saradnik „Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda“, Snežana Jejić, arhitekta, predsednica „Društva konzervatora Srbije“, „Republički zavod za zaštitu spomenika kulture“, dok će moderator tribine biti Zorica Atić, istoričar umetnosti, urednica programa Centra za kulturu Grocka.

Grocka kao naselje i opština bogata je kulturnom baštinom iz svih istorijskih perioda, a posebno je karakteristična po očuvanom narodnom neimarstvu. Od 48 pojedinačnih kuća i dve ambijentalne celine na teritoriji grada Beograda, koje su kao spomenici kulture pod zaštitom „Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda“, čak 12 objekata i jedna ambijentalna celina nalaze se upravo u naselju Grocka. Šira javnost je nedovoljno informisana o značaju ovog arhitektonskog beogradskog nasleđa, te program ima za cilj da učenicima predstavi dragocenu arhitektonsku kulturnu baštinu Beograda, a posebno naselja Grocka.

Centar za kulturu Grocka program realizuje u saradnji sa Srednjom školom „Grocka“, „Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda“ i „Društvom konzervatora Srbije“.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;