Tender za projektovanje i gradnju deponije Kalenić kod Uba do septembra 2014.

07.04.2014. | Beta

Do septembra će biti gotova projektna dokumentacija kako bi bio raspisan međunarodni tender za autora glavnog projekta i izvođača radova na regionalnoj deponiji za 11 opština, u Kaleniću kod Uba, čija se izgradnja planira u 2015. godini.

Kako je rečeno novinarima, Ministarstvo energetike Srbije potvrdilo je da donacija Evropske unije (EU) od 17 miliona evra, pretpristupnih fondova (IPA), neće biti ugrožena ako se ti poslovi završe na vreme. Preostalih 13 miliona evra bilo bi učešće Vlade Srbije i opština – osnivača. Njen kapacitet je 5,8 miliona kubnih metara komunalnog otpada za oko 600.000 stanovnika.

Deponija u Kaleniću sa pratećim objektima gradiće se na 75 hektara devastiranog zemljišta kopova Rudarskog basena „Kolubara“ – 54 hektara je na području opštine Ub, a 21 hektar na području opštine Lajkovac.

Na toj deponiji komunalni otpad odlagale bi opštine Kolubarskog okruga – Valjevo, Lajkovac, Ub, Ljig, Mionica i Osečina, Koceljeva i Vladimirci iz Mačvanskog okruga, kao i obodne beogradske opštine Lazarevac, Obrenovac i Barajevo.

Na deponiji u Kaleniću biće i centar za reciklažu, a planirane su i „transfer stanice“ u Valjevu, Obrenovcu, Lazarevcu i Koceljevi. U Valjevu bi se prikupljao otpad i iz Mionice i Osečine, u Lazarevcu još i iz Ljiga, u Koceljevi i iz Vladimiraca, u Obrenovcu samo otpad iz te opštine, dok bi Barajevo i Ub svoj komunalni otpad dovozili direktno u Kalenić.

Kako je ranije saopšteno, izgradnja deponije bi trajala dve godine, počev od momenta izrade projekata i obezbeđivanja sredstava. To je jedna od 29 regionalnih deponija za koje se svojevremeno opredelila Vlada Srbije strategijom zbrinjavanja komunalnog otpada i zaštite okoline.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...