Šeici na rtu Zavala

13.01.2014. | Novosti

Posle sedam godina gradnje, često prekidane zbog sudskih procesa i mnogobrojnih političkih polemika, stambeno-turističko naselje na rtu Zavala kod Budve moglo bi konačno da oživi. Prve stanare ovaj elitni kompleks primiće, kako je najavljeno, u junu ove godine.

Radovi su nastavljeni posle pauze zbog novogodišnjih i božićnih praznika, a investitori navode da će majstori ovde biti u tri smene, kako bi obećanje za dolazak prvih stanara u junu bilo ispoštovano.

Od ukupno 40 vila sa oko 200 apartmana, 60 odsto će biti završeno do sredine godine. Ove objekte su po astronomskim cenama od 6.000 do 8.000 evra po kvadratnom metru kupovali Rusi, ali i Amerikanci, pa bogataši iz Azerbejdžana, ali i iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Za deo apartmana koji nisu prodati interesovanje je, tvrde investitori, dobro i sve vile će biti prodate.

Sa Zavale će, kako su nagovestili u opštini Budva, biti skinuto postrojenje za desalinizaciju morske vode, koje će biti prodato. Budvanska "fabrika vode", zbog koje se u jednom trenutku u zatvoru našlo gotovo celo opštinsko rukovodstvo, radila je kratko vreme, jer je crnogorska turistička prestonica, povezivanjem sa regionalnim vodovodom Skadarsko jezero-more, trajno rešila pitanje snabdevanja vodom.

"Ukleto" naselje, kako su ga zbog mnogobrojnih problema koji su na njemu iskrsavali dugo zvali, započela je 2007.godine Kompanija "Miraks", tada najmlađeg ruskog milijardera Sergeja Polonskog. Posle njenog bankrota, nastao je "vakuum". Na Zavali dugo nije bilo radnika, a onda je u oktobru 2011.posao preuzelo Udruženje kupaca "Amia". Otkupili su dug prema preduzeću "Montera", koje je izvodilo radove, i zajedno s njime nastavili gradnju.

Spušteno "Jedro"

Prema prvobitnoj zamisli Sergeja Polonskog, u sklopu naselja na Zavali trebalo je da nikne hotel "Jedro" sa 27 spratova, nalik na čuveni "Burdž al Arab" iz Dubaija. Slika hotela koji je trebalo da bude zaštitni znak Budve dugo je bila na bilbordima i u TV reklamama, ali je ostala samo kompjuterska animacija. Od hotela neće biti ništa. Stanari će, zasad, imati lep restoran u naselju i svoju plažu.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...