INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Garaža ispod Narodne biblioteke

07.10.2013. | Novosti

Nedostatak parking mesta u srpskoj prestonici bio bi rešen izgradnjom novih podzemnih garaža. A kada bi se planovi ostvarili, beogradski vozači dobili bi pod zemljom oko 3.500 novih mesta za automobile. Ideja odavno postoji, ali nikako da se u celosti realizuje, međutim, posle više godina prvi korak mogao bi biti načinjen na Vračaru.

Analizirano je više različitih lokacija u najužem centru grada, sa idejom da se podzemne garaže smeste ispod javnih saobraćajnih i zelenih površina, koristeći pozitivna iskustva u građenju i eksploataciji podzemne garaže "Pionirski park", koja je smeštena ispod cvetne aleje na prilazu zgradi Skupštine Beograda. Ali rešenje problema parkiranja odlagano je iz finansijskih razloga, kao i zbog nepostojanja adekvatnih urbanističkih uslova i problematičnog terena.

Plan generalne regulacije mreže javnih garaža, u centralnoj zoni predviđeni su objekti na šest lokacija, ali i na svim trgovima i saobraćajnicama na kojima postoje tehnički i drugi uslovi da se njihovo podzemlje iskoristi za izgradnju garaža.

Podzemni parkinzi planirani su u Požeškoj ulici kod okretnice, ispod Magistratskog trga u Zemunu, Beogradskog dramskog pozorišta, u Pasterovoj, Kosovskoj, Svetozara Markovića, ispod Narodne biblioteke...

- U ovom trenutku najviše izgleda ima izgradnja podzemne javne garaže u Skerlićevoj ulici, pored zgrade Narodne biblioteke Srbije, a odranije postoje planovi da se dogradnjom dva nivoa dobije oko 200 parking mesta u javnoj garaži "Obilićev venac" – kažu u "Parking servisu". - Međutim, izvršni organi grada Beograda trenutno funkcionišu u tehničkom mandatu, zbog čega je nemoguće govoriti o rokovima.

Ukoliko se planovi budu realizovali bez obzira na promene u gradskom vrhu, trebalo bi da bude izgrađena garaža i u Ulici kralja Milana, između Skupštine Republike Srbije i Robne kuće "Kluz", sa prilazom iz Ulice Kosovke devojke, kapaciteta oko 200 mesta. Isto toliko imala bi i garaža ispod Bajlonijeve pijace. Na Slaviji, između Ulica kralja Milana, Njegoševe, Beogradske i Kralja Milutina, planiran je objekat sa oko 550 parking mesta, a kod Crkve Svetog Marka, između Ulice arhiepiskopa Danila i Crkve Svetog Marka, vozači bi mogli da dobiju još oko 300 parking mesta.

Ambiciozni planovi

Osim pomenutih lokacija, garaže bi u budućnosti trebalo da se nalaze i kod Železničke stanice Novi Beograd, u Beranskoj na Banjici, na uglu Fruškogorske i Brankove, u Mike Alasa, kod Cvetkove pijace, Tašmajdana, Tehničkog fakulteta, Čumićevog sokačeta i na Trgu republike.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;