INFONET-468X60-BANNER

Zavala: Butik, mamac ili

02.09.2013. | Novosti

Rt Zavala na ulazu u Budvu, "opevano" rusko-crnogorsko gradilište, posle šest godina gradnje, prekida radova, sudskih sporova i ponovnog "napada" graditelja koji dovršavaju naselje ekskluzivnih vila, opet je u centru pažnje javnosti. Uz graditelje koji su odlučni da završe posao koji je započela još 2007. godine ruska "Miraks grupa" i njen vlasnik Sergej Polonski, vraćena je na rt i priča o hotelu koji treba da "nikne" između skupih vila.

Hotel "Jedro" sa 27 spratova, koji je trebalo da bude zaštitni znak Budve, izvesno je, neće nikada biti sagrađen. Za to nema ni para, a ni placa, jer se oko zemljišta na kome je trebalo da se gradi vodi sudski spor koji su poodavno pokrenuli vlasnici zemlje, koja je na volšeban način devedesetih godina upisana na Opštinu Budva. Umesto objekta koji je neodoljivo posećao na hotel "Burdž al Arab" (najskuplji na svetu) u Dubaiju, biće sagrađen šest do sedam puta manji butik-hotel. Istina, sa pet zvezdica.

Već nakon završetka turističke i početkom građevinske sezone na ovom području počeće radovi. Jedan sprat hotela imaće trgovinski centar sa buticima svetskih brendova, prodavnicama hrane i suvenira. Treći sprat imaće panoramski restoran i kuhinju, fitnes sale, velnes i spa centar. Na krovu hotela biće veliki otvoreni bazen, sa pogledom na more i okolne planine, što će biti posebna atrakcija.

Kada je, istina bez građevinske dozvole, koja je kasnije obezbeđena, tada najmlađi ruski milijarder Sergej Polonski započeo gradnju na Zavali, u centru pažnje je bio hotel "Jedro". Nikada nije započet – građene su samo vile, njih četrdesetak, koje su još "s projekta" prodate, mahom ruskim kupcima, po ceni od 6.000 do 8.000 evra za kvadratni metar. U međuvremenu "Miraks" je bankrotirao, radovi su prekinuti. Gradilište je dugo bilo pusto, prevareni kupci su pokrenuli sudske sporove. Pre nepune dve godine Udruženje kupaca AMIA i Kompanija "Montenegro Montera" nastavili su radove i okončana je prva faza. Od 36 vila, njih deset je završeno, a ostale će biti dovršene do kraja naredne godine.

Naselje koje je u međuvremenu ponelo ime Dukljanski vrtovi dobilo je i svoju plažu, novi restoran, a uskoro će početi gradnja butik hotela. I dok oni koji grade naselje kažu da je hotel bio potreban kako bi naselje bilo "zaokruženo", skeptici, koje je na takav stav naterala dosadašnja gradnja i brojne afere koje su iz nje proistekle, veruju da je novi hotel samo mamac za prodaju preostalih apartmana u naselju, čija je cena izuzetno visoka.

U AMIA i "Monteri" odbacuju takve spekulacije, ističući da ne bi ni raspisivali javni konkurs za hotel na koji se javilo dvadesetak ponajboljih dizajn studija iz cele Evrope, da ne žele da bude izgrađen. Naselje će, kažu, biti zaokruženo i bez "Jedra". Skladno, lepo i atraktivno, kako će nakon svih radova izgledati (ne)sporna Zavala.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;