INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Konfuzija oko divlje gradnje

16.08.2013. | Novosti

Predlog novog zakona o legalizaciji usporiće proces rešavanja problema objekata bez građevinske ili upotrebne dozvole, jer uvodi obavezu podnošenja dodatne dokumentacije. To će za građane i privredu značiti i novi trošak, jer će za pribavljanje tih papira morati da izdvoje novac. Propis, takođe, sadrži niz konfuznih i nepreciznih članova koji bi mogli da stvore probleme u primeni, navodi se u objavljenoj analizi Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj.

U predlogu se navodi da će svi koji žele da legalizuju objekat morati da podnesu dva nova dokumenta – projekat izvedenog objekta (u tri primerka) i dokaz o uređivanju odnosa u pogledu plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta. Kako predati zahtevi za legalizaciju najčešće ne sadrže projekat izvedenog objekta, za izradu tog kompleksnog dokumenta građani i privrednici moraće da angažuju osobe i kompanije koje su stručne za taj posao.

Veliki problem su, kako tvrde u NALED, konfuzne i neprecizne odredbe zakona. Tako se u zakonu navodi da je organ nadležan za legalizaciju dužan da od podnosioca zahteva "zatraži da se dokumentacija dopuni u roku koji ne može biti duži od godinu dana od stupanja na snagu ovog zakona". To znači da će ako zakon stupi na snagu 1. septembra ove godine, svi građani morati da dopune dokumentaciju do 1. septembra 2014. godine, ali će problem nastati ako im recimo nadležni organ o tome pošalje obaveštenje tek u avgustu sledeće godine, pa im ostavi prekratak rok da prikupe dokumenta.

- Verujemo da je namera Vlade bila da upravo nadležnim organima postavi rok od godinu dana da građanima pošalju obaveštenja šta je potrebno da dopune, ali je ovakvom lošom formulacijom rok dat građanima, a institucijama ostavljeno na volju kada će da urade svoj deo posla – ističu u NALED.

 

Komentari: 1

Darko 23.08.2013 12.30.11

Ovo sa dopunom dokumentacije je super! Da li znate da se raznoraznim zakonima o legalizaciji samo odlažu rešenja za rušenje? A to je jedino bitno vlasnicima bespravno izgrađenih objekata. Njih ne zanima ni da plaćaju poreze, ni hipoteke, samo ih zanima da ne budu rušeni. Odredbom zakona da se može dostaviti dokumentacija u roku od godinu dana znači da će svi nalaziti rupu u zakonu da se rušenja odlože. Jednostavno je: naći vezu u opštini/sekretarijatu/ministarstvu da baš vama stigne obaveštenje o dopuni dokumentacije u avgustu 2014., a vi ćete imati još godinu dana, do avgusta 2015. fore da "nabavite" dokumentaciju. Odnosno da izbegnete rušenje. A do tada ko živ, ko mrtav. Ovakvi zakoni su u suprotnosti sa logikom i idu na ruku samo muljatorima (a takva je većina koja je zidala na divlje).
Zato je potrebno da se počne sa rušenjima bespravne gradnje da bi se pokazala ozbiljnost države i sprečila dalja bespravna gradnja - koja se, uzgred, još uvek sprovodi.
Zakon mora da na PRVO mesto stavi legalne vlasnike nekretnina koji plaćaju godinama poreze i reši njihove probleme kada im bespravna gradnja ugrožava imovinu (upad na tuđi plac, tavan podrum...). A bespravnim graditeljima koji su zidali sa čistim imovinsko-pravnim papirima obezbediti plaćanje gradskog građevinskog zemljišta, priključaka... na 20-30 godina.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;