INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Vikendice truju Gružu

14.08.2013. | Novosti

Višegodišnji problemi oko divlje gradnje i (ne)definisanih zona zaštite akumulacije "Gruža", odakle se grad na Lepenici, a delimično i Knić, i Batočina, i Kraljevo snabdevaju vodom za piće, po svemu sudeći, uskoro bi mogli biti rešeni. Država je, naime, odlučila da uradi novi plan regulacije, a pominje se i proširenje zaštitne zone oko jezera i izvorišta Gružanske i Boračke reke. Još je, međutim, otvoreno pitanje kako podmiriti, očigledno, različite interese i potrebe.

Kragujevački "Vodovod", koji gazduje akumulacijom, protivi se nelegalnoj gradnji na obalama jezera i od nadležnih u državi već godinama traži da se dalje "divljanje" spreči, a izgrađeni objekti – poruše. Ali, ne samo da niko ništa nije preduzeo u smislu konkretizacije zakonske regulative, već nije uklonjen baš nijedan od oko 200 bespravno podignutih objekata – uključujući i etno-selo na samoj obali jezera.

- Po nalogu Ministarstva poljoprivrede i vodoprivrede, kao i Ministarstva prostornog planiranja, radi se nacrt novog Plana regulacije, odnosno zaštite akumulacije. Tim povodom je, krajem prošlog meseca, vođena i javna rasprava, ali još nisu uvaženi interesi žitelja Knića. Upravo zato, što je neophodno da se ljudi na adekvatan način obeštete, očekujemo pomoć države – kaže Milovan Isailović, zamenik predsednika opštine.

Kao god bilo, posao je poveren Institutu za arhitekturu i urbanizam Srbije, a konačnu reč daće Vlada Srbije. Inače, zone sanitarne zaštite – u kojima nije dozvoljena ni upotreba hemijskih sredstava na 500 metara od jezera – odavno postoje, baš kao što nikada nije ni bila dozvoljena gradnja u zaštićenom pojasu. Nažalost, sve se to dešavalo...

- Još pre šest godina podneli smo prijavu protiv vlasnika etno-sela, ali je on, nedavno, odlukom Apelacionog suda, oslobođen odgovornosti. Kažu, zbog zastarelosti, a ja strahujem da je to zapravo loša poruka ostalima, te da će time biti još više podstaknuta nelegalna gradnja na jezeru. Zato tražimo od nadležnih da spreče bezakonje i sve takve objekte poruše, jer prete da ugroze vodosnabdevanje za oko 300.000 domaćinstava – kaže Obren Ćetković, direktor kragujevačkog "Vodovoda", napominjući da je taj deo posla, odnosno rušenje bespravnih objekata u nadležnosti opštine Knić.

Iz aktuelne opštinske uprave, međutim, odgovaraju da "divlja" gradnja postoji odavno, a ko ju je, i zašto, dozvolio – ne znaju.

- Treba utvrditi šta su čije nadležnosti. Jezerom gazduje "Vodovod", a zemlja je državna, delimično i privatna. Mi smo na vlasti tek nekoliko meseci, pa nemamo nameru, ni mogućnosti da rušimo te objekte. Kada Vlada donese plan, po njemu ćemo i postupati – pomirljiv je Isailović.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;