Nova fabrika vode gradiće se dogodine

09.08.2013. | Dnevnik

Sistem vodosnabdevanja u Novom Sadu nije u idealnom stanju, ali funkcioniše zadovoljavajuće, potvrđuje direktor preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Dragan Božić. Kaže da nije tačno da "čak i najmanja havarija može dovesti do kolapsa u vodosnabdevanju" i da  "Vodovod" uveliko radi na izradi neophodne dokumentacije koja je preduslov za izgradnju nove Fabrike vode na Petrovaradinskoj adi.

Ukoliko sve bude kako treba, tokom  2014. godine će početi izgradnja nove fabrike vode, kapaciteta 200 litara u sekundi. Božić naglašava da postrojenje za preradu i distribuciju vode na Sunčanom keju trenutno podmiruje potrebe grada, a u narednom periodu će ovaj sistem biti unapređen.

Šta će se poboljšati izgradnjom fabrike vode i da li je grad rešio imovinsko-pravne odnose oko parcele na kojoj bi trebalo da se gradi?

- Pre svega, izgradnjom fabrike vode biće smanjeni troškovi snabdevanja sremske strane grada, uz daleko veću pouzdanost u distribuciji vode. Fabrika koja radi nezavisno od postojeće mogla bi da pokriva potrebe svih sremskih naselja, ali i da, kada se za to ukaže potreba, uđe u sistem vodosnabdevanja grada, čime će Novi Sad moći da "stavi tačku" na probleme sa vodosnabdevanjem. Rešili smo pitanje svojinskih odnosa nad zemljištem na Petrovaradinskoj adi, što će omogućiti izgradnju nove fabrike vode na sremskoj strani, poslu koji je započet još u prošlom veku, tačnije 1998. godine. Ne pripisujem tu sebi jedini kredit, ali sam inicirao da se to reši u najkraćem mogućem roku, što se pokazalo kao moguće.

U poslednje vreme malo se priča o zaštiti izvorišta vode, da li imate projekat ili plan njihove zaštite? Na koji način se štite izvorišta vode?

- Izuzetno značajna stvar koju smo u proteklom periodu konačno uspeli da rešimo je usvajanje i potpisivanje elaborata o zonama sanitarne zaštite, na šta se čekalo godinama. Na ovaj način se zaokružuje priča koja je jedan od vrhunskih prioriteta za JKP "Vodovod i kanalizacija", zaštita izvora pijaće vode. Najvažnije je da sada imamo pravni temelj da delujemo dalje po tom pitanju, odnosno da realizujemo projekte i dobijemo odgovarajuća dokumenata koja će omogućiti da izvorišta konačno budu zaštićena u punoj meri i na pravi način, što je jedan od prioriteta...

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...