Tender za izgradnju deponije "Kalenić" kod Uba u januaru 2014

04.07.2013. | E-kapija

Nema bojazni da bi smanjenje budžeta Ministarstva energetike moglo da utiče na projekat deponije u Kaleniću, tvrdi Darko Glišić, predsednik opštine Ub. Sada je u toku izrada idejnog projekta i priprema neophodne dokumentacije, kako bi već u januaru sledeće godine mogao da bude raspisan tender za izvođače radova.

Institut "Kirilo Savić" ima zadatak da do kraja ove godine uradi idejni projekat reciklažnog centra u Kaleniću. Raspisivanje tendera za izgradnju, praktično bi značilo pomeranje sa mrtve tačke posle mnogo godina.

- Mi smo, nakon serije sastanaka, uspeli da postignemo dogovor sa Institutom, u vezi sa pribavljanjem i izradom sve potrebne dokumentacije, kako bismo bili spremeni za raspisivanje tendera. Naravno, uz garanciju države da je kreditna linija obezbeđena i da investicija nije sporna, već je problem samo vreme za završetak ovih predradnji – objašnjava Glišić.

Regionalna deponija "Kalenić" je vredna 17 miliona evra i zajednički je projekat 11 opština. Trebalo bi da opslužuje – Valjevo, Ub, Lajkovac, Ljig, Mionicu, Osečinu, Vladimirce, Koceljevu, Barajevo, Lazarevac i Obrenovac. Finansiranje ovog projekta odvija se kroz IPA fondove. Glišić kaže da je sada uz podršku ministarstva realizacija ovog projekta izvesna. Na sastanku koji je održan pre par meseci dogovoreno je da ipak pre realizacije deponije Kalenić krene realizacija deponije u Subotici.

Ovaj projekat rešiće problem odlaganja otpada u svim opštinama, zbog čega je višestruko važan. U pripremnim radovima Valjevo, je od svih opština stiglo najdalje, uradivši Transfer stanicu i Reciklažni centar.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...