Ilić: Potrebne su nam profitabilne investicije (video)

27.05.2013. | Tanjug.biz

Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić poručio je prilikom radne posete Gornjem Milanovcu, da su Srbiji sada potrebne profitabilne investicije, jer političke su upropastile zemlju. Govoreći o delu auto-puta na Koridoru 11 koji prolazi kroz gornjomilanovačku opštinu, Ilić je rekao da je to jedno od najvećih gradilišta u Srbiji i posao vredan 220 miliona evra.

"Ovo je jedno od najvećih gradilišta u Srbiji koje će dovesti do potpunog preporoda gornjomilanovačkog kraja, kao i preporoda svih krajeva kroz koji proilazi auto-put", naveo je Ilić.

Napomenuvši da će se ugovoriti i izgradnja dela auto-puta – skretanje ka Goliji, Ilić je ukazao da je "deonica od Preljine do Požege najskuplji deo, budući da kilometar auto-puta košta oko 10 miliona evra".

"Od ukupno 33 kilometra te deonice, 4,5 kilometra su tuneli, a 4,7 kilometra mostovi", rekao je Ilić.

Ministar smatra da se moraju završiti projekti u oblasti vodovodne infranstrukture, kao  što je brana Svračkovo, za šta treba obezbediti povoljne kredite koji će se dugoročno otplaćivati.

"Ja sam predložio da kada su u pitanju investicije u vodoprivredi, vlada preuzme troškove glavnice vraćanja kredita, a opštine da podele obavezu izmirenja kamate", naveo je on, i dodao da je to jedini način da se veliki sistemi isfinansiraju.

To se, kako je napomenuo, odnosi i na puteve koji su u nadležnsoti opština, koje  nemaju sredstva da sami iznesu njihovo održavanje, poput Gornjeg Milanovca, jedne od  teritorijalno najvećih opština u Srbiji. Predsednik opštine Gornji Mialnovac Milisav Mirković naglasio je da lokalna samouprava daje logističku podršku projektu izgradnje auto-puta, posebno kada je u pitanju eksproprijacija zemljišta.

"U Vrnčanima je bio najveći problem jer su meštani bili nezadovoljni cenom", kazao je on, dodavši da su pojedini postupci još u toku pred Osnovnim  sudom u Čačku.

Sastanku u zgradi opštinskog načelstva prisustvovali su i direktori javnih preduzeća i ustanova iz Gornjeg Milanovca.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...