INFONET-468X60-BANNER

"Metalci" - kraj rđavog doba?

25.05.2009. | Miloš Obradović | Biznis

Metalska industrija je u prva tri meseca ove godine pretrpela najžešći udar svetske ekonomske krize sa prosečnim padom proizvodnje od skoro 34 odsto. U januaru je pad bio najveći i iznosio je 36,7 odsto, u februaru 31,9, a u martu 32,8 odsto. Međutim, već aprilski podaci mogli bi pokazati blagi oporavak ovog sektora, iako će stavljanje i druge visoke peći u "U.S. Steel-u" svakako negativno uticati na pokazatelje industrijske proizvodnje.
Konačno oporavak

U nekim od najvećih fabrika u metalskoj industriji, u aprilu i maju, zabeleženo je povećanje porudžbina i to uglavnom sa izvoznih tržišta.

Direktor Valjaonice aluminijuma iz Sevojna "Impol Seval" Ninko Tešić rekao je da se u aprilu i maju inostrana tražnja oporavila, a da se proizvodnja valjanih proizvoda od aluminijuma u ovoj fabrici vraća u normalu iako je još rano prognozirati da će se takav trend i nastaviti.

- Oporavak tražnje se osetio u aprilu i maju, i to inostrane, jer 95 odsto naše proizvodnje se izvozi pre svega u Evropu. U januaru i februaru smo imali značajan pad, sa 3.900 tona mesečno na 2.500 tona, ali smo u aprilu prodali 3.600, a u maju će to biti oko 4.000 tona, što je vraćanje na prošlogodišnje i planirane veličine. Ne znam da li je to početak kraja krize ili se samo oporavlja tržište aluminijuma. Takođe, rano je na osnovu dva meseca prognozirati dokle će trajati oporavak - ocenio je Tešić.

Prema njegovim rečima, krediti sa državnom subvencijom kamate su dali podsticaj bankama da daju zajmove, jer je kreditiranje bilo potpuno prekinuto. S druge strane, i metalska preduzeća su malo hrabrije ušla u nabavku sirovina.

Prema rečima Dragana Subotića, direktora Valjaonice bakra iz Sevojna, ova kompanija je prebrodila krizu sa kojom se suočila krajem prošle i početkom ove godine zbog smanjene tražnje. U martu je ostvarena rekordna mesečna proizvodnja od 3.600 tona, a u aprilu 3.540 tona.

Takođe i u maju su proizvodi već na početku meseca našli inostranog kupca što se, prema rečima Subotića, odavno nije desilo.

- Očekujem da će ovakav trend proizvodnje i prodaje biti nastavljen i tokom juna, tako da ima osnova da budemo optimisti da će u ovoj godini, uz povoljne finansijske rezultate, biti realizovan plan proizvodnje od 35.200 tona, što je za 3,5 odsto više nego lani - izjavio je Subotić.

U smederevskom "US Steel-u", najvećem srpskom izvozniku, kažu da je svetska ekonomska kriza snažno uticala na tržište čelika i na narudžbine za proizvode od ovog metala. Međutim, u junu će jedna od dve visoke peći biti ponovo aktivirana, doduše samo privremeno.

Prema njihovim rečima, u ovom trenutku tržište čelika je i dalje daleko od nivoa na kojem je bilo u poslednjih nekoliko godina. Zato će visoka peć biti puštena u rad kako bi se napravile dovoljne količine širokih slabova, a zatim će je ugasiti i pripremiti da bude van aktivnosti u dužem vremenskom periodu.

- Mi ne vidimo kraj krize, bar ne kada je u pitanju naša industrija, industrija čelika - kažu u "US Steel-u".

Čitajte više na sajtu Biznis.

 

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;