INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Građevinskoj industriji što pre potrebna podrška države

14.12.2012. | Tanjug

Srbija bi za dve godine mogla da izgubi kompletnu građevinska industriju, ako se ne preduzmu hitne mere za prevazilaženje krize u toj grani privrede, poručuju građevinari, dok resorni ministar Velimir Ilić obećava da će država podržati i nastaviti subvencionisanje građevinskog sektora.

Vlada Srbije će podržati i subvencionisati građevinsku industriju u 2013. i 2014. godini, poručio je Ilić, na konferenciji "Domaći materijali za budućnost Srbije" u Privrednoj komori Srbije (PKS). "I dalje ostaje pomoć građevinarstvu i vlada je jasna po tom pitanju," rekao je Ilić i dodao da građevinarstvo i građevinska industrija treba da budu motor razvoja Srbije i da zapošljavaju što više radnika.

"Sramota je da uvozimo kamen tucanik i druge skupe građevinske materijale, a Srbija raspolaže velikim količinama tog i drugih materijala, po kojima je ranije bila prepoznatljiva u celom svetu," kazao je Ilić.

To mora da se promeni i treba da subvencionišemo sve koji će preći na upotrebu domaćih materijala, rekao je on i dodao da je nedopustivo to što smo skoro u potpunosti izbacili drvo iz upotrebe u toj oblasti, a uvozimo skupe građevinske materijale.

"Sve smo navikli da uvozimo i u potpunosti uništavamo domaću industriju građevinskog materijala, a hiljadu stvari možemo da proizvodimo," naglasio je Ilić i dodao da treba što više uključiti srpske firme i upotrebu domaćih materijala u izgradnju infrastrukturnih projekata, koje finansiraju strane banke.

On je ukazao da je to moguće tako što će se domaće firme i proizvodi zaštititi odgovarajućim licencama i sertifikatima, koji bi morali biti ugrađeni u građevinske projekte u Srbiji. Umesto toga Srbija je, kako je istakao, postala "odgrađena avlija u koju svako može da uđe i radi šta hoće i ništa ne radimo da to sprečimo".

Ilić je najavio da je, osim pomoći građevinskoj industriji, u planu i podizanje velikih garađevinskih giganata, koji su "na kolenima", kao što su Energoprojekt, Planum, preduzeće "Ratko Mitrović" i druge firme. Ministar je pozvao predstavnike građevinske industrije da dođu u to ministarstvo i daju korisne predloge koji mogu da doprinesu razvoju tog sektora i da postanu sastavni deo novog zakona o planiranju i izgradnji.

Predsednik Udruženja za građevinarstvo PKS-a Goran Rodić upozorio je da bi Srbija već za dve godine mogla da izgubi kompletnu građevinsku industriju, ako ne donesemo validne zakone i ne zaposlimo domaću industriju, koja će postati konkurentna.

"Uslovi tendera u Srbiji su danas takvi da domaća operativa ne može da konkuriše jer se zahteva da, na primer, u zadnje tri godine imate realizaciju poslova vrednih 100 miliona evra, što niko od naše operative ne može da ispuni," kazao je Rodić i dodao da je građevinarima potrebna razvojna banka koja će ih pratiti odgovarajućim garancijama, kao i referentni poslovi u zemlji, na osnovu kojih će ta preduzeća moći da konkurišu i u inostranstvu.

Građevinari su, na skupu u PKS-u, poručili da nisu nedostižne 70.-e i 80.-e godine prošlog veka, kada su srpske kompanije gradile širom sveta, ako se suštinski promeni odnos države prema toj grani privrede.

 

Komentari: 2

Jovica 31.01.2013 20.29.20

E gde moze da se nabavi ovaj alumination 301 ft.....Aj brzo,hitno mi je...

Darko 18.12.2012 09.41.11

Prvi put da se slažem sa V. Ilićem. Konačno je neko shvatio da je uništena domaća proizvodnja zbog uvozničkog lobija koji je i zakone prilagođavao svojim poslovima. Akcija "Kupujmo domaće" je smešna. Treba da se zaštiti domaća proizvodnja koja postoji i podrži otvaranje/obnavljanje proizvodnje. Ne samo u oblasti građevinarstva. Sada se čudimo kako su druge, male zemlje kao npr. Slovenija ili Hrvatska, zatvorene za srpske proizvode. Tako što postoje razna rešenja koja obilaze pravila EU i štite domaću proizvodnju. Na kraju krajeva, ako u Srbiji niko ne radi, niko neće ni kupovati, a onda propada i tajkunski lobi. Mišković & Co su gradili stanove koje nema ko da kupi jer ne postoji proizvodnja koja je baza svake privrede. A ne 500.000 zaposlenih u državnoj službi. Treba pod hitno omogućiti izvoznicima da lako i brzo prolaze kroz administrativne procedure, vraćati PDV za izvoz u roku od 15 dana od dana prijave izvoza, ukinuti pravilo "ko traži povraćaj PDV-a zbog izvoza - poreska kontrola će mu naplatiti kaznu koju će tražiti u firmi makar 3 meseca. Takođe uvesti reciprocitet prema državama kod kojih smo u spoljno trgovinskom deficitu (osim kod proizvoda koji se ne prave u Srbiji).

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;