INFONET-468X60-BANNER

Gašenje ciglana u Srbiji

03.12.2012. | RTS

U poslednjih godinu i po dana u Srbiji ugašeno 12 ciglana, a proizvođači građevinskog materijala imaju sve više poteškoća. Građevina pred kolapsom, ocenjuje Privredna komora Srbije koja rešenje vidi i u promeni zakonskih rešenja.

Zbog dugova i krize, u poslednjih godinu i po dana u Srbiji je ugašeno 12 ciglana. Proizvođači građevinskog materijala rade sa trećinom kapaciteta i u sve većim teškoćama su. Gradnja stanova upola manja nego prošle godine, a hiljade građevinaca ostaje bez posla.

 

U Privrednoj komori Srbije ocenjuju da je građevina pred kolapsom. U poslednjih 15 godina i proizvodnja i prodaja su u padu. Samo u poslednjih pet godina proizvodnja je manja za 60 odsto.

"Poražavajuće je to što je ova grana otpustila 5.000 radnika. Postoji tendencija pada svake godine i procenjujemo da će i u 2012. godini biti manje proizvodnje 10 do 15 odsto u odnosu na lošu 2011. godinu", ističe direktor Industrije građevinskog materijala "Igma" iz Uljme kod Vršca Ljubodrag Knežević.

Pre 15 godina u Srbiji su trideset četiri fabrike proizvodile ciglu i crep i zapošljavale 7.000 radnika, a danas ih je 14 sa svega dve hiljade zaposlenih.

Slavica Živković iz Udruženje savremene industrije glinenih proizvoda Srbije kaže da je do gašenja pojedinih pogona doveo nedostatak investicija, pad cena, visoki troškovi proizvodnje.

"Veće fabrike su uspele da se transformišu, da ugrade nove proizvodne sisteme, da uspeju da pojeftine proizvodnju, automatizuju, ali manje fabrike nisu odolele", objašnjava Živkovićeva.

Proizvođači opeke i crepa gube trku i zbog sve većeg broja proizvođača veštačkih materijala koji su jeftiniji. S obzirom na tešku situaciju, Privredna komora Srbije predložila je Vladi paket mera za pomoć toj privrednoj grani.

Sekretar Odbora PKS za građevinarstvo Goran Rodić kaže da nelikvidnost građevinske operative i građevinske industrije može da se prevaziđe brisanjem člana 7 iz Zakona o javnim nabavkama.

Taj član "našu operativu stavlja u podređen položaj u odnosu na strane kompanije", kaže Rodić precizirajući da uslovi raspisivanja tendera treba da budu takvi da i domaća operativa može ravnopravno da učestvuje.

Predloženo je i da se važenje Zakona o pomoći građevinskoj industriji produži i u 2013. godini, da se pronađe način da se dugovi reprogramiraju po nižim kamatnim stopama i da se reši jedan od najvećih problema – neuređeno domaće tržište za građevinsku operativu.


 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;