Konstituisana Sekcija proizvođača peleta i briketa

29.11.2012. | E-kapija

U Privrednoj komori Srbije (PKS), u okviru Udruženja za energetiku i energetsko rudarstvo, konstituisana je Sekcija proizvođača peleta i briketa na bazi biomase i termo-tehničkih postrojenja i opreme. Sekcija će delovati u okviru Grupacije za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost PKS. Za predsednika Sekcije izabran je Zoran Drakulić, predsednik kompanije "East Point", a za zamenika Sofija Stančić iz smederevske firme "Milan Blagojević", navedeno je na sajtu PKS.

Konstitutivni sastanak Sekcije otvorio je sekretar Udruženja za energetiku i energetsko rudarstvo PKS, Slobodan Petrović, koji je između ostalog istakao da Srbija ima zadatak da do 2020. godine 27% energije obezbedi iz obnovljivih izvora.

Govoreći o značaju formiranja ove Sekcije Zoran Drakulić je između ostalog rekao da imamo veliki neiskorišćeni potencijal za ovu proizvodnju.

- Sve što se u ovoj delatnosti proizvede treba da ostane na domaćem tržištu. Jer, ukoliko se izvoze sirovine, ili proizvodi od njih, peleti i briketi, mi kasnije moramo da uvozimo mnogo skuplju energiju, naftu ili gas za naše potrebe. Dakle, najbolje će biti da sve utrošimo u zemlji, pa ćemo značajno smanjiti uvoz ovih energenata – rekao je Drakulić.

Do sada se samo 10% ovih proizvoda, peleta i briketa, trošilo na domaćem tržištu, procene su da će ove godine to biti povećano na 35%, a cilj je da već sledeće godine ta potrošnja stigne na 65%. Potrebno je obezbediti trajne izvore biomase, kako sa postojećih tako i novih izvora.

Da bi se povećalo interesovanje za ovu proizvodnju potrebno je da se sistemski reši nekoliko problema. To je visina PDV sirovina i finalnih proizvoda, zatim da se omogući dobijanje jeftinijih kredita za opremu. Krajnji cilj je da upotreba peleta i briketa u gradovima zameni korišćenje uglja, mazuta i gasa.

Ukoliko želimo da razvijamo ovu delatnost, potrebno je da stimulišemo kupovinu opreme za proizvodnju peleta i briketa, naglasila je Sofija Stančić. Primetan je rast potražnje i prodaje kako opreme tako i finalnih proizvoda na domaćem tržištu.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...