Konstituisana Sekcija proizvođača peleta i briketa

29.11.2012. | E-kapija

U Privrednoj komori Srbije (PKS), u okviru Udruženja za energetiku i energetsko rudarstvo, konstituisana je Sekcija proizvođača peleta i briketa na bazi biomase i termo-tehničkih postrojenja i opreme. Sekcija će delovati u okviru Grupacije za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost PKS. Za predsednika Sekcije izabran je Zoran Drakulić, predsednik kompanije "East Point", a za zamenika Sofija Stančić iz smederevske firme "Milan Blagojević", navedeno je na sajtu PKS.

Konstitutivni sastanak Sekcije otvorio je sekretar Udruženja za energetiku i energetsko rudarstvo PKS, Slobodan Petrović, koji je između ostalog istakao da Srbija ima zadatak da do 2020. godine 27% energije obezbedi iz obnovljivih izvora.

Govoreći o značaju formiranja ove Sekcije Zoran Drakulić je između ostalog rekao da imamo veliki neiskorišćeni potencijal za ovu proizvodnju.

- Sve što se u ovoj delatnosti proizvede treba da ostane na domaćem tržištu. Jer, ukoliko se izvoze sirovine, ili proizvodi od njih, peleti i briketi, mi kasnije moramo da uvozimo mnogo skuplju energiju, naftu ili gas za naše potrebe. Dakle, najbolje će biti da sve utrošimo u zemlji, pa ćemo značajno smanjiti uvoz ovih energenata – rekao je Drakulić.

Do sada se samo 10% ovih proizvoda, peleta i briketa, trošilo na domaćem tržištu, procene su da će ove godine to biti povećano na 35%, a cilj je da već sledeće godine ta potrošnja stigne na 65%. Potrebno je obezbediti trajne izvore biomase, kako sa postojećih tako i novih izvora.

Da bi se povećalo interesovanje za ovu proizvodnju potrebno je da se sistemski reši nekoliko problema. To je visina PDV sirovina i finalnih proizvoda, zatim da se omogući dobijanje jeftinijih kredita za opremu. Krajnji cilj je da upotreba peleta i briketa u gradovima zameni korišćenje uglja, mazuta i gasa.

Ukoliko želimo da razvijamo ovu delatnost, potrebno je da stimulišemo kupovinu opreme za proizvodnju peleta i briketa, naglasila je Sofija Stančić. Primetan je rast potražnje i prodaje kako opreme tako i finalnih proizvoda na domaćem tržištu.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Iiinkh 18.02.2019.
Sta vam znaci to da mogu pristojno da zarad...
Biljana 17.02.2019.
Kako loktajt lepak namazati na celu povrsin...
Djom 06.02.2019.
Sjajna cena zemljišta, ko bi rekao da su to...
Jova 01.02.2019.
Zalosna vam majka....za onakvo skrnavljenje...
veselnik 01.02.2019.
Ma lako je njima, nemaju oni Grdelicu!