IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zorana Mihajlović: Promena politike za reciklažnu industriju

20.11.2012. | Tanjug

Ministarstvo energetike, razvoja i životne sredine će promeniti politiku za reciklažnu industriju i uredbu koja se tiče naknada za reciklere, izjavila je danas ministarka Zorana Mihajlović.

Mihajlović je prilikom obilaska fabrike za recikažu otpadnih guma "Eco Recycling" u Sirigu rekla da se nastavlja sa isplatom naknada za reciklere, a koliko će one biti ubuduće, biće dogovoreno sa predstavnicima reciklažane industrije.

- Mi smo za to da naknade postoje i da se isplaćuju, jer je to dobro za životnu sredinu, a reciklažna industrija može da pomogne i ekonomskom razvoju Srbije – rekla je ministarka novinarima.

Prema njenim rečima, interes je države da se auto gume recikliraju i da se što manje koriste u energetske svrhe, što je sada najčešći slučaj. Ona je najavila da će se pojačati inspekcijska kontrola u toj oblasti, istakavši da je ranije bilo dovoljno da recikleri dobiju samo potpis jednog inspektora da bi dobili naknade koji nisu bile male.

Ministarka je naglasila značaj postojanja ovakvih fabrika, kao što je ova za reciklažu otpadnih i teretnih guma u Sirigu, kod Novog Sada, koja je prva fabrika za reciklažu guma u Srbiji. Ona je istakla da je u oblasti zaštite životne sredine Srbija usvojila sve potrebne strategije, počev od tretiranja otpada do izgradnje reciklažnih centara i deponija, ali do danas nije realizovano ni 15 odsto planova iz te strategije.

Mihajlović je dodala da će se raditi na otvaranju reciklažnih dvorišta i regionalnih deponija koje će imati dovoljne količine otpada, kao i na sređivanju, takozvanih, crnih rupa kao što su Bor, Zaječar i Pančevo gde je značajan doprinos očuvanju životne sredine dala modernizovana rafinerija u tom gradu.

- Cilj je da svako postrojenje koje se bude otvaralo bude ne samo energetski efikasno, već i da ispunjava najviše ekološke standarde – podvukla je Mihajlović.

 

Komentari: 1

Dragoljub Dabić 01.12.2012 20.32.43

Reciklaža treba da obuhvati gumu, papir, metal i plastiku.stalo spaliti i dobiti nedostajuću el. energiju.
Odlagati samo građevinski otpad, ali uraditi selekciju, da se može koristiti za nasipanje i dr potrebe.
Biomasu ne treba spaljivati jer je to ekološki neprihvatljivo, zbog čestica prilikom sagorevanja. Od 7 kg biootpad dobija se 1kg alkohola, ato je kao da imate naftu i pravite gorivo, hemikalije...
Početi sa gajenjem algi za energetske potrebe, jer sa 1 hektara možete dobiti preko 100 t materijala za biodizel, što je u poređenju sa sadašnjim konceptom za 10 puta bolja valorizacija.

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;