INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Srbija gradi najsporije na svetu

02.11.2012. | Dnevnik

Za dobijanje svih građevinskih dozvola u Srbiji je investitoru potrebno da prođe kroz 18 procedura. A na to će, ukoliko sve bude teklo u najboljem redu, čekati 269 dana, navodi se u ovogodišnjem izveštaju Svetske banke o lakoći poslovanja u zemljama sveta.

Po tome smo na 179. mestu na svetu, među 185 država čiji su uslovi za biznis mereni u tom istraživanju. Kako su izračunali analitičari Svetske banke, za dobijanje svih potrebnih građevinskih dozvola i saglasnosti koje mora imati investitor koji želi da na svom zemljištu podigne skladište, potrošiće tačno 6.341.769 dinara. U tu cifru, naravno, nisu zaračunati mito i korupcija kojima će u Srbiji svakako morati da „podmaže” da bi sve išlo kako treba.

Izveštaj je pravljen po standardizovanim procedurama: uzeta je u obzir gradnja magacinskog objekta jedinstvene vrednosti. Lokalni saradnici Svetske banke tada izračunavaju sve troškove i procedure potrebne za izgradnju takvog objekta a dobijeni podaci se potom rangiraju po zemljama. Srbija je u ovogodišnjem izveštaju Svetske banke na 86. mestu globalne liste koja meri lakoću poslovanja i među deset ekonomija koje su sprovele najveći broj reformi, a na prošlogodišnjoj listi bila je na 95. mestu, saopštila je ta međunarodna finansijska institucija.

U oblasti Osnivanje preduzeća Srbija je na listi Svetske banke na 42. mestu, po Upisu nepokretnosti na 41, po Međunarodnoj trgovini na 94, po Dobijanju kredita na 40, po Dobijanju priključka za struju na 76, i po Zaštiti investitora na 82. mestu.

U oblasti Sprovođenje ugovora Srbija je na 103. mestu, kao i u Rešavanju nesolventnosti, po Plaćanju poreza na 149, a najlošije smo – već godinama – plasirani u oblasti dobijanja građevinskih dozvola.

Najkraće se, po izveštaju Svetske banke, čeka na dobijanje dokaza o vlasništvu nad zemljištem (šest dana) i na dozvolu za početak radova i tehnički pregled zgrade (po jedan dan).

Najduže je potrebno za dobijanje same građevinske dozvole (90 dana), dok se za dozvole i saglasnosti od toplane, vodovoda, Inspekcije rada i slično, kao i za upis zgrade u registar, čeka između 45 i 60 dana.

Porez na izgradnju jednog takvog skladišta u predgrađu Beograda koštao bi, po proračunu Svetske banke, oko 5,4 miliona dinara.

U regionu Istočne Evrope i Centralne Azije se u proseku za dobijanje svih građevinskih U Finskoj je, na primer, investitoru za to potrebno svega 66 dana, koliko i u Hongkongu. Apsolutni rekorder je ipak Singapur, koji i inače prednjači na svim listama o biznis-okruženju – u toj azijskoj zemlji-gradu za dobijanje građevinskih dozvola potrebno je tek 26 dana. Lošije od Srbije su, između ostalih plasirani Zimbabve (614 dana), kao i Haiti, gde je investitoru za dobijanje svih građevinskih dozvola i saglasnosti potrebno čak tri godine. dozvola čeka nešto kraće nego u Srbiji – 226 dana.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;