Do kraja 2014. u Srbiji počinje gradnja reverzibilne hidrocentrale i elektrane na ulje

25.10.2012. | Beta

U naredne dve godine u Srbiji bi trebalo da počne da se gradi jedna reverzibilna hidroelektrana i jedna elektrana koja koristi ulje kao gorivo.

Kako je izjavio specijalni savetnik ministra energetike Srbije Ljubomir Aksentijević na Ekonomskom samitu Srbije u Beogradu, realizacija projekata u energetici će zavisiti najviše od platnobilansne pozicije Srbije. Aksentijević je naveo da će za te projekte biti korišćeni strani krediti, lizing ugovori, budžetska sredstva i drugi domaći izvori.

Aksentijević je podsetio da Srbiji nedostaju kapaciteti za proizvodnju struje i ocenio da u narednoj deceniji treba uložiti oko 10 milijardi evra u taj sektor, koji može da podstakne razvoj srpske ekonomije. On je još rekao da Ministarstvo sprema strategiju razvoja energetike, koja bi trebao da bude gotova do kraja godine, a dodao je da su u pripremi i propisi u oblasti energetske efikasnosti, kao i nove tarife sa socijalnim kartama za potrošnju električne energije i gasa.

Aksentijević je podsetio da je u septembru potpisan Memorandum o razumevanju između nemačkog RWE i Vlade Srbije o izgradnji pet hidroelektrana (HE) po 150 megavata na Velikoj Moravi i Drini, ukupne vrednosti od oko 350 mil EUR. Drugi deo Memoranduma, dodao je, predviđa izgradnju termoelektrane "Kolubara B" snage oko 750 megavata, Termoelektrane "Nikola Tesla 3", Hidroelekrane "Đerdap 3" i površinskog kopa uglja "Radevlje".

Aksentijević je podsetio i da je sa Rusijom potpisan sporazum o snabedvanju gasom do 2020. godine, što je godišnje oko pet milijardi kubnih metara.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Katarina 18.04.2021.
Kada i gde se moze konkurisati za subvencij...
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...
Latinka 16.04.2021.
Gde mogu da se prijavim za stolariju pošto ...