INFONET-468X60-BANNER

Stiroporom do energetske efikasnosti

18.10.2012. | Gradjevinarstvo.rs

Desetog oktobra 2012. godine uspešno je orgranizovano stručno predavanje kompanije Austrotherm kojem su prisustvovali pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije, kao i srpski projektanti sa kojima sarađuju.

Predavanje je nosilo radni naslov:

„Poboljšanje energetske efikasnosti u visokogradnji uz pomoć ekspandiranog polistirena (stiropora) kao termoizolacionog materijala, sa posebnim fokusom na protivpožarnu zaštitu i zaštitu životne sredine – pravna implementacija i praktična iskustva iz Austrije.“

Predavač je bio gost iz Austrije, gospodin Dr. Clemens Demacsek (Klemens Demaček) -  predsednik „GPH“ („Güteschutzgemeinschaft Polystyrol – Hartschaum“), udruženja austrijskih proizvođača stiropora. Austrijska „majka-kompanija“ (Austrotherm GmbH) je uticajna članica tog udruženja, tako da je uz posredovanje ove kompanije doveden eminentni stručnjak Dr. Demačeka u Beograd.

 

Andreas Haidenthaler

 

Ivan Zarev

Skup su najpre, osim predstavnika kompanije Austrotherm, pozdravili gospodin Andreas Haidenthaler (Andreas Hajdentaler), Trgovinski savetnik pri ambasadi Austrije, kao i gospodin Ivan Zarev, načelnik Uprave za preventivnu zaštitu MUP-a Repubilke Srbije.

Dr. Demaček je svoje predavanje podelio u 3 celine, onako kako je to gore navedeno u radnom naslovu predavanja, tako da se u njegovom skoro dvočasovnom izlaganju moglo podosta čuti. Projektanti su sigurno najviše bili zainteresovani za uticaj EPS-a (stiropora) na poboljšanje energetske efikasnosti u zgradarstvu, dok su pripadnici MUP-a (Sektora za vanredne situacije) svoje veliko interesovanje pokazali za ponašanje EPS-a pri gorenju. Zaštita životne sredine je bila tema koja je podjednako interesovala obe ciljne grupe.

Dr. Demaček je svoje predavanje bazirao na pravnoj regulativi i praksi u Austriji, zemlji koja je već punih 17 godina (od 1995. godine) punopravna članica Evropske Unije. Gosti i slušaoci predavanja mogli su da se uvere da postoje sličnosti, ali i neke bitne razlike između regulativa dvaju zemalja (Austrije i Srbije). Ono što je neminovno je to da će se protivpožarna regulativa u Srbiji sasvim sigurno u narednom periodu približavati onoj koja je važeća u Austriji (tj. u EU), a ne obrnuto. Što se energetske efikasnosti tiče, Austrija je tu mnogo ispred Srbije jer u Austriji odavno postoje već i državni programi kojima se pospešuje gradnja energetski „štedljivih“ objekata (niskoenergetske i pasivne kuće).   

Nakon svog veoma pažljivo slušanog predavanja, Dr. Demaček je vrlo rado odgovarao na pitanja, razvila se i jedna dvadesetominutna diskusija, što ovom seminaru svakako daje još jednu dodatnu, pozitivnu ocenu.


 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BAUMIT
BAUMIT
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

TRITONEX
TRITONEX
KRAGUJEVAC
tritonex.rs

XELLA SRBIJA
XELLA SRBIJA
LAZAREVAC-VREOCI
www.xella.rs

BAUDER
BAUDER
NOVI BEOGRAD
www.bauder.rs

ILGRAD
ILGRAD
BEOGRAD-PINOSAVA
www.ilgrad.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;