"Panasonic" dokapitalizuje "Gorenje"?

12.10.2012. | Seebiz

Uprava slovenačkog "Gorenja" koju vodi Franjo Bobinac, planira povećanje osnovnog kapitala do 25%, a za dokapitalizaciju je našla japanskog tehnološkog velikana, "Panasonic", saznali su iz više izvora u slovenačkom poslovnom listu Finance.

- Informacije koje imate, ne stoje - kažu u "Gorenju".

Prvi i treći najveći vlasnik ipak smatraju da je "Gorenju" potreban svež kapital, a u "Gorenju" dodaju:

- Možemo vam potvrditi da je Uprava "Gorenja" intenzivno posvećena sprovođenju raznih mera, kojima se realizuje strateški plan za period od 2012. do 2015. godine i odgovora na zahtevne poslovne okolnosti.

U "Gorenju" ne odgovaraju da li je dokapitalizacija u potpunosti isključena. Najavljuju organizacijske mere, kako bi poboljšali poslovanje. Među njima su: optimizacija proizvodnih lokacija, selidba proizvodnje iz Švedske u Sloveniju, iz Finske u Češku i iz Slovenije u Srbiju, prodaja poslovno nepotrebnih sredstava, pre svega nekretnina, čime su u prvoj polovini ove godine smanjili dug za 22 miliona evra. Dalje, to su bolje upravljanje zalihama i potraživanjima, upravljanje troškovima, od logistike do nabavke materijala i sirovina, te radom, jačanje prodaje na evropskim i neevropskim tržištima, kao što su Bliski i Daleki Istok, te Brazil, koja omogućavaju veći rast od Evrope, zatim napori da se poveća prodaja aparata viših cenovnih razreda, koji su dobitnosniji, ulaganje u razvoj novih proizvoda i tehnološka optimizacija proizvodnje, koja omogućava veću prodaju i veće uštede u proizvodnji.

- Ja sam vrlo zabrinut za kompaniju. Svaki pogled na brojke kaže da se nešto mora dogoditi - kaže Philip Sluiter, predstavnik trećeg najvećeg vlasnika "Gorenja". Na pitanje da li bi podržao dokapitalizaciju, nije hteo da odgovori.

- Svi deoničari imaju pravo na mišljenje i jednake mogućnosti kada je reč u upravljanju kompanijom. U poslvonom svetu je uobičajeno da deoničari svoje mišljenje i volju izražavaju na Skupštini deoničara - kazao je.

Sluiter, nekadašnji vlasnik nizozemskog društva "Atag", na teškoće velenjskog proizvođača bele tehnike (neuspešno) upozorava već neko vreme. U 2010. godini, nekoliko meseci pre nego što je podneo ostavku iz Uprave "Gorenja", predlagao je da sam dokapitalizuje društvo, ali je uprava s Bobincem na čelu to odbacila. Sluiter smatra da nema informacije o tome kako će Uprava "Gorenja" spašavati kompaniju.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

MOGAL
MOGAL
BEOGRAD-ZEMUN
www.mogal.rs

DRIM
DRIM
POŽEGA
www.drim.rs

DOMIS ENTERIJERI
DOMIS ENTERIJERI
SREMSKA MITROVICA-LAĆARAK
www.domisenterijeri.com

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 29.03.2020.
Divno..da li neko zna koja je to boja i gde...
Svetlana 23.03.2020.
Postovana ministarka, objasnite nam kako da...
Grada 22.03.2020.
Jesmo li mi gradjani treceg reda
Milan 12.03.2020.
Kolike su dnevnice fizikalaca?
goran 11.03.2020.
"na teritoriji glavnog grada doneto jedno r...