INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Počela izgradnja reciklažnog centra u Inđiji

07.09.2012. | Yu Build Srbija

Reciklažni centar počeo je da se gradi u Inđiji, u severoistočnoj radnoj zoni, kod Pincove bare, na osnovu sklopljenog ugovora između opštine Inđija, JKP „Komunalac“ i Fonda za zaštitu životne sredine, dok je celokupni prosec realizacije projekta poveren JP „Direkcija za izgradnju opštine Inđija, stoji na sajtu opštine Inđija.

Direktor „Komunalca“, Slavko Puvača, rekao je da je cilj izgradnje stvaranje centra koji će služiti svim građanima opštine Inđija, da ne bi bilo odlaganja komunalnog otpada na neke druge lokacije, njegove kontaminacije raznim hemikalijama i da ne bi bilo stvaranja divljih deponija kojima se zagađuje životna sredina.

„Što se tiče reciklažnog centra, on će služiti za odvajanje svih sekundarnih sirovina. Građani će moći da donose sve one sirovine koje se mogu odvajati, kao npr. drvo, plastika, metal, staklo i dr, a zatim će se to distribuirati ili određenim kupcima ili na određena druga mesta“, rekao je Slavko Puvača i dodao da će centar imati određena postrojenja i mehanizaciju, određene vrste kontejnera gde će se odlagati ne samo kabasto smeđe, već na primer i prerađeno ulje iz ugostiteljskih objekata i slično.

Direktor „Komunalca“ je još kazao da u ovom trenutku ne može da se kaže koji će to biti mehanizmi i procedura odlaganja i preuzimanja sekundarnih sirovina, ali da će se o tome razmišljati onog momenta kad JKP „Komunalac“ dobije na upravljanje reciklažni centar.

Separacija smeća u Inđiji postala je kultura življenja koju su meštani prihvatili još 2006. godine kada je otpočeo projekat razdvajanja smeća još u njegovoj fazi nastajanja, u domaćinstvima, trgovinskim i uslužnim objektima i slično. Pod sloganom „Prepoznatljivo čista“ Inđija je postala uzor drugim opštinama i gradovima u Srbiji.

Briga o zaštiti životne sredine kroz separaciju otpada započeta je opštinskom Odlukom o održavanju deponije i iznošenju smeća koja, između ostalog, predviđa i odvajanje otpada. Prvo je usledio pilot projekat u koji je bio uključen određeni broj privrednih subjekata. Tada je podeljeno 2000 plavih i žutih kanti.

Početkom 2007. godine građanima su besplatno podeljene zelene kante za organski otpad, plave kese za hartiju i žute kese za plastiku, tako je ostalo i do sada. JKP „Komunalac“ poklanja građanima kese za odvajanje otpada, u dvorištima zgrada postavljeni su posebni kontejneri za odvajanje hartije i plastike od ostalog komunalnog otpada, akcija „Inđija – prepoznatljivo čista“ zaživela je u svim domovima u Opštini.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;