INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Počela obnova Senjskog rudnika po projektu Saveta Evrope

30.08.2012. | Tanjug

Grčka kompanije "Diastasi" iz Soluna počela je obnovu i uređenje Senjskog rudnika i pretvaranje ovog najstarijeg rudarskog mesta u Srbiji u grad muzej, po projektu Saveta Evrope koji je za ovu namenu izdvojio 1,5 miliona evra.

Reč je radovima na prvoj fazi obnove a Grci su ovaj posao dobili na međunarodnom tenderu Evropske komisije. Nadzor nad radovima, obavlja italijanska firma IERB koja ima predstavništvo u Beogradu.

Predsednik opštine Despotovac, Mališa Alempijević izjavio je danas Tanjugu da su završeni radovi na izgradnji vodovodne, kanalizacione i toplovodne mreže za Muzej ugljarstva, objekat mašinske radionice i "Aleksandrov potkop".

- Sa objekta mašinske radionice, koja je pripremana za rekonstrukciju, skinut je materijal, međutim, utvrđeno je da su zidovi u jako lošem stanju, tako da će, umesto rekonstrukcije, ovaj objekat biti srušen i izgrađen novi - rekao je Alempijević prilikom obilaska radova.

U sastavu Muzeja ugljarstva biće izgrađen novi prostor za administrativno-tehničke potrebe i potrebe realizacije druge faze projekta "Senjski rudnik - grad muzej", koji će se koristiti i za obuku ljudi za razvoj turizma, dodao je Alempijević.

Projekat "Senjski rudnik, grad muzej", u celosti su podržali Ministarstvo kulture i Vlada Srbije.

Senjski Rudnik, u opštini Despotovac, bio je mesto rađanja srpske industrijalizacije, a njegovi žitelji veruju da će nastaviti da živi i posle prestanka rudarenja.

Projekat "Senjski Rudnik, grad muzej" je deo projekta "Integralna obnova kulturnog nasleđa jugoistočne Evrope", u kojem su još dva lokaliteta iz Srbije: manastir Bođani u Baču i Feliks Romulijana u Gamzigradu. Svi su u prvoj grupi prioriteta, među 26 lokaliteta na Balkanu predviđenih za obnovu.

Inicijativa je potekla od Muzeja ugljarstva u Senjskom Rudniku, koji je osnovan 1974. godine, i u kome je na dva sprata, na površini od oko 800 kvadratnih metara, smeštena istorija ovog mesta u kome se ugalj kopa od 1853. godine.

Projekat predviđa rekonstrukciju "Aleksandrovog potkopa", jednog od prvih ulaza u jamu rudnika nazvanog po tadasnjem kralju Aleksandru Karađorđeviću, koja će biti eko muzej, jedini na Balkanu pod zemljom.

Radovi će obuhvatiti i zgradu muzeja, mašinske radionice, parne mašine i rudarski lift, koji preko 150 godina spušta rudare u jame i vraća na svetlo dana još i danas, rudarski toranj...

Napuštena zgrada bolnice biće pretvorena u hotel sa oko 30 soba, a zgrada bivšeg Doma kulture, u kojoj su se dešavali svi važni događaji u istoriji rudarstva, biće pretvoren u "Centar za umetnike".

U projektu je i obnova crkve "Sveti Prokopije", posvećene zaštitniku rudara, ulice sa kaldrmom, nekih stanova koji su građeni još pre Prvog svetskog rata ali se u njima i dalje živi.

U naselju Senjski rudnik, sada živi oko 400 stanovnika, a 60-ih godina prošlog veka ovde je živelo samo preko 1.000 rudara, kopača uglja.

Naselje je imalo železničku prugu, dve bolnice, a jedna je po opremljenosti hirurgije bila odmah iza VMA. Radile su termoelektrane, štamparija, bioskop, kažu u Muzeju ugljarstva koji čuva "istoriju" ovog mesta i Srbije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;