INFONET-468X60-BANNER

Izgradnja 150 socijalnih stanova u Smederevu na proleće 2013. godine

27.08.2012. | E-kapija

Direktorka Republičke agencije za stanovanje, Maja Lakićević posetila je u utorak (21. avgust 2012. godine) lokaciju Vinogradi-novi grad u Smederevu, u cilju detaljnog informisanja povodom buduće izgradnje 150 stanova za socijalno stanovanje u ovom gradu, prenosi gradski sajt.

- Finišira se stanje dokumentacije ka kreditoru, očekujemo konačno odobrenje svih finansijskih dokumenata i ugovora do 15-20. septembra. Republička agencija će kompletirati dokumentaciju do kraja meseca. Ako sve bude kako smo planirali, radovi bi trebalo da se otvore početkom gradilišne sezone u februaru, martu - rekla je Lakićević.

U okviru programa izgradnje stanova za socijalno stanovanje na nivou Republike Srbije, kojim je predviđena izgradnja o 1.700 stanova, grad Smederevo je konkurisao za 150 stanova - 100 za prodaju pod neprofitnim uslovima i 50 za davanje u zakup pod povlašćenim uslovima.

Planirana izgradnja je na lokaciji Vinogradi-novi grad, za koju su odrađene sve parcelacije i infrastruktura - trenutno je u izgradnji pristupni put, a urađena je kanalizaciona i vodovodna mreža.

- Krajem meseca očekuje se potpisivanje aneksa ugovora, pošto je ugovor ranije potpisan, a početkom septembra mogli bismo da očekujemo da nam Republička agencija za socijalno stanovanje, Banka za razvoj Saveta Evrope (SE) i nadležno ministarstvo daju signal na raspisivanje tendera za arhitektonsko-urbanističko rešenje - rekao je vršilac dužnosti direktora JP "Gradska stambena agencija", Zoran Zdravković.

Prema Zdravkovićevim rečima, cene su na donjoj granici - računa se cena koštanja izgradnje i minimalna cena infrastrukturnog opremanja.

- Krajnja cena ne bi smela da pređe 550 evra po metru kvadratnom. Ovakvu cenu nam je omogućila saglasnost Ministarstva finansija da na sredstva Banke za razvoj SE, budemo oslobođeni plaćanja PDV-a, što iznosi 11 procenata smanjenja ukupne cene - naglasio je Zdravković.

Otplata kredita Gradske stambene agencije, odnosno, krajnjih korisnika bila bi omogućena na 26 godina, uz učešće od 10%.

Zdravković je izrazio očekivanje da bi radovi na izgradnji stanova u sve tri lamele mogli da počnu već početkom naredne građevinske sezone, ukoliko se prethodna procedura uradi u roku i obezbede kreditna sredstva.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;