Smederevo: Umesto turističke atrakcije – ruševina

01.08.2012. | Politika

Beogradska firma „Integral enerdži” više nije vlasnik hotela „Smederevo” koji je kupila 2008. godine najavivši da će u roku od dve godine na Zlatnom brdu nadomak Dunava nići „čudo” od hotela. Umesto restauracije i obećane investicije vredne najmanje deset miliona evra, nekadašnje hotelsko zdanje nepovratno tone u sopstvene ruševine. Novi vlasnik je, sudeći prema podacima Agencije za privredne registre, zapravo stari, ali je firma nova.

Reč je preduzeću „Citadela 1.428” sa sedištem u Novom Sadu, koja sada kao upisani nenovčani kapital ima 2,4 miliona evra u nekretninama, odnosno hotel „Smederevo”. Ova papirološka transakcija izvršena je u martu prošle godine bez odjeka u javnosti. Ni danas, međutim, nije poznato šta će i kada biti sa popularnim „sindikalcem”, kako su stari hotel zvali Smederevci.

„Citadela terme”, kako je trebalo da se zove mondenski kompleks, prve goste trebalo je da primi krajem 2010. godine, a posao nije ni započet. Čitav projekat ostao je samo kompijuterska animacija na sajtu nesuđenog investitora. U međuvremenu, pukotine na hotelu ozbiljno prete da uruše staro zdanje. Grad nema ingerencije nad privatnim vlasništvom, a u Smederevu su odavno prestali da sanjaju obećanu oazu sa četiri zvezdice.

„Integral enerdži” je 2008. godine kupio hotel „Smederevo” iz bankrota za 98 miliona dinara, tada milion evra. Planirano je da posle restauracije i dogradnje hotel ima 106 luksuznih soba, tri restorana, kongresnu salu, spa-centar, zatvoreni akva-park i bazen na otvorenom. Na oko tri hektara nikao bi elitni hotel sa gotovo 12.000 kvadrata bruto površine, a predviđeno je i proširenje od 2.000 kvadrata za termalne bazene, jer na ovoj lokaciji postoji termalna voda temperature od 25 do 31 stepen.

Restoran „Klub privrednika” nadomak hotela, trebalo je da bude adaptiran iz temelja i poslovao bi ponovo u sklopu kompleksa. Prema tadašnjim nezvaničnim procenama adaptacija starog hotela i izgradnja velnes kompleksa termalnih voda koštala bi čak između 16 i 20 miliona evra.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
mile 15.10.2020.
Lepsa je nasa na Slaviji.
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...