INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi izgled spomenika nedaleko od Studentskog parka

30.07.2012. | Studio B

Šejh-Mustafino turbe, zidana grobnica turskog velikodostojnika s kraja 18. veka, dobiće uskoro potpuno nov izgled. Iako spomenik kulture zaštićen zakonom, turbe je dugo bio veoma zapušten, što je podstaklo na ideju da bi trebalo da bude obnovljen.

- Turbe se nalazi u kulturno-istorijskoj celini „Područje oko Dositejevog liceja", nedaleko od Studentskog parka. Uz još jednu na Kalemegdanu, ovo je jedina sačuvana građevina takvog tipa u Beogradu. Pored spoljašnjeg i unutrašnjeg dela, urediće se i prostor oko nje, kako bi bila dostupnija javnosti. Turbe je objekat zatvorenog tipa jer je grobnica i u njih se u principu ne ulazi, ali će kroz prozore moći da se vidi sadržaj unutrašnjosti, koja je po pravilu veoma skromna i svedena - kazao je za Beoinfo Dejan Vasović, gradski arhitekta.

Turska agencija za saradnju i koordinaciju u Beogradu (TIKA), u ime Vlade Turske, obezbedila je sredstva za sanaciju i restauraciju ovog objekta. Izradu projekta sanacije finansiralo je Ministarstvo kulture, a uradio ga je Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture. Projekat je dobio dozvolu od republike, takođe ima i građevinsku dozvolu i uskoro će TIKA pokrenuti proceduru konkursa za izvor izvođača radova. Grad je dostavio spisak licenciranih izvođača, a sa ovom agencijom početkom jula potpisan je i protokol o saradnji kojim su tačno definisane sve obaveze.

Opština Stari grad iselila je i srušila objekte koji su u neposrednoj blizini bili nelegalno postavljeni i bezmalo se naslanjali na turbe. Nakon toga stekli su se uslovi da se ne samo objekat već i čitav prostor sredi. Konzervatorski nadzor nad radovima obaviće Gradski zavod za zaštitu spomenika.


 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;