INFONET-468X60-BANNER

U Karlovcima kopaju temelje vrtića

23.07.2012. | Dnevnik

Na lokaciji predviđenoj za gradnju vrtića u naselju Dudara u Sremskim Karlovcima počela je priprema terena i iskop zemlje za temelje, izjavila je pomoćnica predsednika opštine Brigita Dimitrijević. Obližnji Institut za vinogradarstvo dozvolio je da građevincima da koriste njihovu vodu i struju, tako da su, nakon što su geometri obeležili parcelu, radnici “Slovan-Progresa” iz Selenče prionuli na posao.

- Temelji će se kopati sukcesivno, iz dva dela zbog uslovne stabilnosti tla – kaže Dimitrijevićeva. – To je mera koju su naložili stručnjaci kako zemljanim radovima ne bismo poremetili tu uslovnu stabilnost tla i pokrenuli klizište. Iz istih razloga i zidanje će teći iz dva dela do visine koju takođe odrede stručnjaci, a potom će se nastaviti izjedna. Pored toga, naloženo nam je da oko objekta napravimo drenažni sistem za odvođenje voda do Stražilovačkog potoka i tako predupredimo pomeranje terena, kao i da za vodovodne i kanalizacione cevi umesto PVC, koristimo one od elastičnih materijala, da pri eventualnim pokretima tla one ne bi pukle i iazlivanjem vode doprinele destabilizaciji terena.

Oko izgradnje obdaništa angažovan je tim ljudi koji će nadzirati gradnju, a istovremeno će se pratiti reperi, ugrađeni u nekoliko objekata na Dudari prilikom istraživanja ovog terena zbog klizišta pre nekoliko godina, kako bi se dobili podaci da li dolazi do pomeranja tla. Predvićeno je i da se u sam objekat prilikom gradnje ugrade reperi iz istih razloga i da se oni kontrolišu najmanje jednom nedeljno dok traju radovi, kao i godinu dana po završetku objekta.

Izgradnja obdaništa prema ugovoru košta 112 miliona dinara, s tim što je Fond za kapitalna ulaganja AP Vojvodine obezbedio 100, a ostatak opština. Objekat će imati 14 soba za mališane i moći će da primi blizu 300 dece. Imaće ukupno oko 2.000 kvadratnih metara i biće sagrađen u tri etaže. Na projektno rešenje umnogome je uticala konfiguracija terena, jer je reč o padini.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;