INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Niče stub na petrovaradinskoj obali

11.07.2012. | Dnevnik

Već više od dva meseca živo je na gradilištu novog železničko - drumskog mosta preko Dunava kod Novog Sada. Kako je za "Dnevnik" izjavio direktor projekta izgradnje Srećko Ugrica, svakodnevno se radi od 8 do 18, ponekad i duže. Na gradilištu je oko 30 radnika, a biće ih i više. Upravo je izbušeno svih 14 šipova za izgradnju prvog stuba na petrovaradinskoj strani, a ovih dana će se na njih montirati naglavnica, što predstavlja temelj stuba.

Sagovornik objašnjava da je s novosadske strane porušen stub broj pet i priprema se teren za izgradnju novog, koji će takođe imati 14 šipova. U toku je priprema za bušenje šipova na stubnom mestu broj četiri, kojih će biti čak 26, a stubovi dva i tri izgradiće se na temeljima mosta pre 13 godina porušenog u NATO-ovom bombardovanju.

U toku je izgradnja platoa za montažu čeličnog luka. On mora da bude veoma čvrst pa se radi u više slojeva da bi se postigla tvrdoća podloge. Zbog velike vrućine betonira se samo ujutro i naveče, a za vreme najveće jare na gradilištu je pauza.

Ugrica kaže da je u italijansku firmu "Tadei", koja je sastavni deo konzorcijuma kojem je povereno projektovanje i izgradnja novog mosta, do sada iz Makedonije stiglo oko 3.000 tona čelika za lukove mosta, koji će se tamo seći i dostavljati na gradilište gde će se montirati.

Limovi za lukove iz Poljske i Makedonije dopremiće se na gradilište krajem avgusta, kada će se u posao uključiti "Mostogradnja". Jagodinska firma MAT gradi plato, a beogradska "Geosonda" buši šipove.

Posao izrade glavnog projekta i izgradnja mosta dodeljeni su na tenderu italijansko - španskom konzorcijumu "Azvi – Tadei – Horta Koslada", domaće firme angažovane su kao podizvođači, a investitor su "Železnice Srbije", koje su u tom projektu imenovane kao zastupnik Vlade.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;