INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Sindikat metalaca o radu Železare

26.06.2012. | Tanjug

Počeo sastanak predstavnika Sindikata metalskog sektora Srbije u "Železari Smederevo". Zahtevamo da država na dozvoli obustavu proizvodnje u toj čeličani, poručili sindikalci.

U "Železari Smederevo" počeo je sastanak predstavnika reprezentativnih Sindikata metalskog sektora Srbije sa koga će, kako su istakli, poslati jasnu poruku i zahtev državi da ne dozvoli da se obustavi proizvodnja u toj čeličani.

Predsednik Nezavisnog sindikata metalacau toj kompaniji Mileta Gujaničić rekao je za Tanjug da je u Železaru došlo više od 100 predstavnika sindikata da podrže kolege iz Smedereva, istakavši da gašenje "Železare Smederevo" znači i gašenje čitavog metalskog kompleksa u državi i da što pre treba da se nađe rešenje.

Gujaničić je rekao da menadžmet, kako su sindikati obavešteni, već pravi planove o privremenom obustavljanju proizvodnje u "Železari" između 5. i 10. jula i da su radnicima na raspolaganju redovni godišnji odmori ili plaćena odsustva do 45 dana.

On je demantovao sve špekulacije o lošem kvalitteu smederevskog čelika, a samim tim i lošem plasmanu na svetskom tržištu istakavši da je njegov kvalitet odličan.

Predsednik Samostalnog sindikata u Železari Siniša Prelić je rekao da se mesečno proizvodi 57.000 tona čelika i da imaju narudžbine za jul i avgust.

Prelić je dodao i da se radnicima u Železari isplaćuju zarade, u vrednosti 35.000 do 40.000 dinara mesečno, kao i da su redovne.

Predstavnici sindikata su se zapitali zašto bi se proizvodnja obustavila stavljanjem druge visoke peći na tihi hod, kad nabavka sirovina ne iziskuje mnogo novca, a ima potražnje na tržištu.

"Železara Smederevo" krajem januara prešla je u ruke države, pošto ju je Vlada Srbije otkupila za jedan dolar od američke kompanije "Ju-Es Stila", koja se povukla jer je poslovala sa gubicima. "Ju-Es Stil" je 2003. godine kupio smederevsku železaru, tadašnji Sartid u stečaju.

Smederevska železara imala je učešće od pet posto u ukupnoj proizvodnji Srbije i oko 14 odsto učešća u izvozu, a zapošljava oko 5.500 radnika.

Vlada Srbije 18. aprila raspisala je tender za izbor strateškog partnera u kojem je krajnji rok za dostavljanje obavezujućih ponuda bio 4. maj. Taj rok je, kako je saopšteno, na zahtev potencijalnih kupaca produžen do 10. juna, koji je potom produžen 10. septembra.

Zainteresovanost za učešće na tenderu za strateškog partnera, kako je u maju saopštila Vlada Srbije, izrazile su kompanije iz Ukrajine, Rusije i Luksemburga. Zainteresovani kupci treba da uz ponudu dostave garanciju od milion evra.

Ćirić: Nemam infomacije o gašenju visoke peći u smederevskoj "Železari"

Ministar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić izjavio je juče da nema nikakve informacije o gašenju druge visoke peći u Železari Smederevo.

- Ja nemam takve informacije da će u narednih sedam, deset ili 20 dana da se zaustavlja rad druge visoke peći u "Železari" ili da je već zaustavljen, što apsolutno nije tačno - izjavio je Ćirić novinarima i uputio ih na upravu "Železare".

Ćirić je rekao da jedna od dve visoke peći ne radi od prošle godine, kada je "U.S Steel" bio vlasnik, a druga visoka peć radi normalno.

Ćirić je rekao da situacija u Železari nije laka, da kompanija iz meseca u mesec radi sa manjim ili većim gubitkom i da je tender za nalaženje strateškog partnera produžen za 90 dana.

- Nadam se da ćemo uspeti da nađemo starateškog partnera za zajedničko suvlasištvo ili većinsko vlasništvo u Železari ili partnera sa kojim ćemo moći da obezbedimo normalno funkiconisanje - rekao je Ćirić i dodao da očekuje da će se to desiti ove godine.

On smatra da će se nova vlada pridržavati odluke da se nađen strateški partner za tu kompaniju.

- Mi nećemo dozvoliti da "Železara" stane. Tražimo nekog ko bi sa nama mogao da obezbedi snižavanje troškova proizvodnje, uštede kroz jeftinije sirovine i bolji plasman proizvoda - rekao je Ćirić.

Tri reprezentativna sindikata "Železare Smederevo", Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, Samostalnog sindikata i Nezavisnog sindikata Železare najavili su za danas u podne sastanak u Železari, da bi se dogovorili o koracima koje bi država trebalo da preduzme za izlazak iz krize i nastavak proizvodnje u tom preduzeću.

Povezane vesti:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;