INFONET-468X60-BANNER

Obnova Kapetan Mišinog zdanja

24.04.2009. | I. Ješić | Politika

Počela je obnova arhitektonske lepotice, češkog projektanta Jana Nevole, koju je dunavski kapetan Miša Anastasijević od 1857. godine u pretežno renesansno-romantičarskom stilu gradio kao privatnu palatu (za svoju ćerku i nesuđenog zeta kneza Mihaila Obrenovića), a šest godina kasnije je zaveštao srpskom narodu za kulturne i prosvetne svrhe.

Investicija je vredna 1,2 miliona evra. Sredstva su obezbedili Ministarstvo prosvete, grad, opština Stari grad, a nedavno završeni radovi na grejanju finansirani su iz Nacionalnog investicionog plana.

Arhitekta Jasmina Kabadaja, rukovodilac sektora za imovinu i zadužbinu Univerziteta, kaže da je reč o delikatnim građevinskim veštinama, konzervaciji i pretežno ručnim zanatskim radovima, pa je teško proceniti koliko će oni trajati, kao i koliko će koštati.

Obnovu svečane sale i kabineta doniralo je Ministarstvo prosvete sa oko 45,5 miliona dinara. Molersko-farbarske i parketarske radove platila je opština Stari grad, izvodi ih firma „Jadran”, a posao će biti završen do kraja nedelje.

– Uređenje svečane sale je u toku, ali za završnicu je potrebno još dvadesetak miliona dinara. Da bi grejanje dobro funkcionisalo treba kupiti menjače toplote, što bi koštalo oko još 600.000.000 dinara. Zbog rasušene stolarije Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture dozvolio je da se na ovom specifičnom objektu pod njihovom zaštitom promene samo spoljna prozorska krila. Nadamo se da će opština poneti i taj teret – rekla je Kabadaja. Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture odredio je i mesto gde se može napraviti lift za osobe sa hendikepom.

– Pretpostavlja se da se ispod platoa između nove zgrade Filozofskog fakulteta i nas nalaze ostaci rimskih bunara. Podzemne vode koje se u njima skupljaju nalaze put i do zdanja bivšeg Prirodnomatematičkog fakulteta i ugrožavaju mu stabilnost. Dešava se da slivnici ne mogu da ih prime pa prouzrokuju vlagu i u našem objektu, kao i podizanje parketa sportske sale Filozofskog fakulteta. I na Platou zbog toga pucaju ploče – kaže ona.

Arhitektonski fakultet trenutno izrađuje elaborat o stanju Kapetan Mišinog zdanja, koji će uključiti i rezultate merenja nivoa vlage.

– Kada dobijemo te analize znaćemo još preciznije šta nam je činiti, kao i koliko novca nam je potrebno – istakla je Kabadaja.

Čitajte više u Politici.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;