INFONET-468X60-BANNER

TE "Nikola Tesla" predstavila novi sistem otpepeljavanja

07.06.2012. | Bizlife

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, Delegacija EU u Srbiji i Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja juče su u Beogradu organizovale panel „Zeleni svet - zelena Srbija", sa ciljem da promovišu brigu o životnoj sredini kao jednoj od osnovnih evropskih vrednosti.

Tom prilikom predstavljeni su ekološki projekti koji su, uz podršku EU, uspešno realizovani u prethodnom periodu, među kojima je učesnicima panela prikazan i nov sistem otpepeljivanja koji je PD TENT implementiralo u svom ogranku na TENT B.

Kao društveno odgovorna kompanija, PD TENT je u periodu od 2001. do 2011. godine uložilo ogromna sredstva i napore u unapređenje i zaštitu životne sredine. U tom periodu najveći proizvođač električne energije u JP EPS, realizovao je više ekoloških projekata u koje je EU uložila preko 84 miliona evra, rekao je Đorđi Biljanovski, zamenik direktora PD TENT, predstavljajući novi sistem prikupljanja, transporta i odlaganja pepela i šljake na TENT B.

Primena nove tehnologije ugušćenog transporta pepela i šljake predstavlja jedan od najuspešnije urađenih ekoloških projekata koji je koštao 32 miliona evra, od čega je 28 miliona evra putem donacije obezbedila EU, rekao je Biljanovski i dodao da su time ostvareni brojni pozitivni efekti.

Izgradnjom novog sistema za odlaganje pepela sprečeno je razvejavanje pepela sa 400 ha deponije, 10 puta je smanjenja količina vode za transport pepela, a time i trajno zaustavljeno zagađenje podzemnih voda.

Zahvaljujući uspešno sprovedenim ekološkim projektima na nivou PD TENT u proteklom desetogodišnjem periodu, nakon rekonstrukcije elektrofiltera, za šest puta je smanjena emisija čvrstih čestica u vazduh, a modernizacijom postojećih postrojenja ostvarena je ukupna ušteda uglja od 4,2 miliona tona.

Istovremeno, godišnja proizvodnja električne energije povećana je za snagu jednog novog bloka od 400 megavata, a energetska efikasnost je povećana za 12 procenata.

Do 2017. godine PD TENT je planiralo da realizuje još nekoliko projekata u oblasti zaštite životne sredine od kojih je najskuplji projekat izgradnje postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova, kao i primena novog sistema za otpepeljivanje na TENT A koji je prijavljen Evropskoj uniji i za koji će, kako se očekuje, putem donacija i kroz postojeće programe biti odobrena određena finansijska sredstva.

Povezane vesti:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;