Konačno počinje izgradnja novog "Žeželja"

09.05.2012. | Dnevnik

Na gradilištu novog železničko-drumskog mosta preko Dunava u Novom Sadu sve je spremno za pobijanje prvih šipova, temelja stubova. Kako "Dnevnik" saznaje, bušenje šipova trebalo bi da počne u četvrtak na sremskoj strani, čim se potpiše izvođački projekat, za šta je angažovana beogradska "Geosonda".

Pripremni radovi za izgradnju novog mosta počeli su krajem aprila, nakon što je dobijena dozvola. Do sada su uklonjeni ostaci stuba na petrovaradinskoj strani i proširen je nasip, a s novosadske strane se odvaja pešačka staza od gradilišta. Do kraja nedelje ukloniće se ostaci stuba i na bačkoj strani da bi se mogli pobijati šipovi.

Kako saznaje "Dnevnik", temelji postojećih stubova izvan vode će se delimično koristiti za izgradnju novih, ali će se proširiti jer će budući most biti širi od pre 13 godina porušenog: imaće dve drumske, dve pešačke trake i dva koloseka, dok je bivši imao samo jedan. U vodi će se graditi potpuno novi stub.

Čim se uklone ostaci preostalog stuba, desetak metara dalje premestiće se i gasovod i dva cevovoda za snabdevanje vodom, što će uraditi novosadska firma "Graditelj" i NIS "Naftagas". Glavni izvođač radova, konzorcijum dve španske firme "Azvi" i "Horta Koslada", te italijanski "Tadei" uklanjanje preostalih delova stubova poverio je jagodinskoj firmi "Mat", a "Mostogradnja" će montirati konstrukciju.

Na gradilištu s petrovaradinske strane formirano je kontejnersko naselje za potrebe izvođača radova i nadzornog organa, koji je poveren nemačkoj firmi "DD-international". Čelik za izgradnju mosta dopremaće se po utvrđenoj dinamici iz Poljske, mostovska konstrukcija će se proizvoditi u Italiji, a njene delove ovde će montirati "Mostogradnja".

Vezane vesti:

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...