INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kinezi ulažu u gradnju vetrogeneratora u Vladičinom Hanu

09.04.2012. | Večernje novosti

Delegacija najveće kineske korporacije za energetiku Kineska internacionalna hidroenergetska korporacija, na čelu sa Čen Lingom, i "Alfa energia", čiji je zastupnik Dejan Jelić, ugovorila je ispitivanja potencijala hanske opštine za izgradnju vetrogeneratora jačine 200 megavata.

Kako je rekao Zoran Stojanović, zamenik predsednika opštine, krajem prošle godine potpisan je ugovor o poslovnoj saradnji sa "Alfa energije" za izgradnju vetrogeneratora, jačine 200 megavata na četiri lokacije u selima: Ostrovica, Jastrebac, Kopitarce i Manjak.

- Za mesec i po počeće ispitivanja, tačnije merenja vetra. Za od godinu do jedne i po godine biće obavljene pripreme, a kroz tri postavljeni prvi vetrogeneratori. Kineska korporacija investiraće u izgradnju oko 600 miliona evra. Mi ćemo biti vlasnici, a određeni broj ljudi biće uposlen na održavanju vetro-parkova - izjavio je Dejan Jelić u ime "Alfa energie".

Prema njegovim rečima, za hansku opštinu odlučili su se zbog povoljnih pokazatelja ispitivanja vetrova na ovom području.

PET MINI-ELEKTRANA

Kineska korporacija je zainteresovana i za izgradnju pet mini hidroelektrana, ali i za proizvodnju električne energije iz drugih obnovljivih izvora. Po rečima zamenika predsednika opštine, kada sve bude zaživelo, u opštinsku kasu slivaće se oko milijardu dinara godišnje.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;