Švajcarci grade novu luku u Apatinu?

30.03.2012. | Dnevnik

Predstavnici švajcarske firme "Agrifert" i firme "Nika grupa" iz Beograda predali su predsedniku apatinske opštine dr Živoradu Smiljaniću pismo namere o izgradnji luke. Konzorcijum ima nameru da, u skladu s odredbama Zakona o javnom i privatnom partnerstvu i koncesijama, kroz partnerstvo s opštinom Apatin realizuje projekat izgradnje luke duge hiljadu metara u budućem robno-transportnom centru.

Investitori predlažu da Apatin uloži zemljište i da na osnovu tog ulaganja u novoj, zajedničkoj firmi "Luka Apatin" ima deset procenata, dok bi ulog konzorcijuma bio 90 procenata u novcu kojim se planira finansiranje celokupnog projekta izgradnje luke.

Nakon procene vrednosti zemljišta utvrdiće se i visina svote koju je dužan da obezbedi konzorcijum. Opština će u narednih sedam dana razmotriti ponudu i, ukoliko je prihvati, potpisaće memorandum o razumevanju s konzorcijumom. Po rečima direktora "Nika grupe" d. o. o. Beograd Mladena Vukašinovića, nakon toga sledi procena zemljišta i izrada biznis-plana i budžeta za sve faze projekta.

Švajcarska firma "Agrifert" se bavi prevozom rasutih tereta i trgovinom žitaricama, dok "Nika grupa" u Srbiji vodi velike građevinske projekte.

– Ova ponuda je stigla neočekivano, i to je prvi put da konzorcijum firmi koje žele da realizuju projekat uz pismo o namerama dostavlja i garanciju poslovne banke u visini od deset miliona dolara, čime potvrđuju da imaju novca za projekat. U narednim danima moramo razmotriti ponudu ovog konzorcijuma, ali i predlog "Dunav grupe agregati", koja je nedavno predložila da učestvuje u izgradnji 350 metara vertikalnog keja za luku u RTC-u – rekao je dr Živorad Smiljanić nakon razgovora s predstavnicima investitora.

Direktor "Dunav grupe agregati" Dušan Borovica svoje interesovanje za projektovanje i gradnju luke u RTC-u preneo je predsedniku apatinske opštine prošle nedelje. Tada je istakao da je zainteresovan da se počne gradnja prvih 350 metara vertikalnog keja luke, a u sklopu te ideje je i izmeštanje u RTC sadašnje luke "Napredak" u Apatinu.

Po Borovičinim rečima, "Dunav grupa agregati" su lideri u Srbiji u poslovima iskopa peska i šljunka kao i u utvrđivanju obala Dunava i Tise, a kompanija raspolaže stručnim, mašinskim i tehnološkim kapacitetima za refulisanje peska, ima najveću tankersku flotu kao i flotu za transport žitarica, šljunka i peska i potrebna joj je moderna luka profila i geografskog položaja na kojoj je budući robno-transportni centar u Apatinu.

 
Share |

Komentari: 1

Radovan 03.04.2012 12.04.01

Dali ste Vi čuli za predizborna LAGANJA? Svih ovih godina APSOLUTNO nikog, a sad pred izbore još dva investitora, pored "NIKE" se "OTIMAJU" za Apatin?!? Molim Vas, nemojte biti naivni i, svi znamo kako se ovo rešava, a i završava.

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...