Dijaspora gradi elektranu na biogas kod Ćuprije

26.03.2012. | Tanjug

Srpska dijaspora iz SAD investiraće oko milion evra u izgradnju elektrane na biogas u okolini Ćuprije, a radovi će početi do kraja ove godine. Protokol o saradnji sa lokalnom samoupravom već je potpisan, a predviđeno je da se "zeleni" kilovati dobijaju iz biomase sa obližnjih polja.

Elektrana na biogas imaće snagu jednog megavata, gradiće se u ataru Batinca i imaće sopstvenu proizvodnju biomase na 250 hektara, dok će još 30 tona dnevno otkupljivati od zemljoradnika po fiksnoj ceni u evrima.

Višak toplote iz generatora grejao bi staklenike ili grad, a humus kao nuzproizvod, bio bi vraćan na njive ili prodavao na tržištu.

Ministar vera i dijaspore Srđan Srećković istakao je da je to jedna od najznačajnijih investicija srpske dijaspore u matici i pozvao ostale uspešne ljude iz rasejanja da ulažu u Srbiji.

- U Nemačkoj već ima 6.000 mini-elektrana na biogas, a u Češkoj 3.000, Srbija je tek na početku, ali sa dobrim šansama za uspeh, jer energetski potencijal naše zemlje samo u biomasi četiri puta je veći od hidroptencijala, procenjuju stručnjaci - rekao je ministar Srećković.

Srećković je naveo da su takve inicijative podstrek za državu da i dalje blisko sarađuje sa zemljacima iz dijaspore i da planira investicione projekte koji povoljno utiču na privredni rast Srbije.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Saša 19.07.2021.
A je l' može prvo obilaznica oko Kragujevca...
Aleksa 14.07.2021.
Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenut...
DARKO 12.07.2021.
Zato što su najkorumpiranija državna instit...
Rasa 08.07.2021.
Koji je uslov za dobijanje subvencije za fa...
Snezana 07.07.2021.
Moje postovanje. Imam kucu kominovanu naboj...