Dijaspora gradi elektranu na biogas kod Ćuprije

26.03.2012. | Tanjug

Srpska dijaspora iz SAD investiraće oko milion evra u izgradnju elektrane na biogas u okolini Ćuprije, a radovi će početi do kraja ove godine. Protokol o saradnji sa lokalnom samoupravom već je potpisan, a predviđeno je da se "zeleni" kilovati dobijaju iz biomase sa obližnjih polja.

Elektrana na biogas imaće snagu jednog megavata, gradiće se u ataru Batinca i imaće sopstvenu proizvodnju biomase na 250 hektara, dok će još 30 tona dnevno otkupljivati od zemljoradnika po fiksnoj ceni u evrima.

Višak toplote iz generatora grejao bi staklenike ili grad, a humus kao nuzproizvod, bio bi vraćan na njive ili prodavao na tržištu.

Ministar vera i dijaspore Srđan Srećković istakao je da je to jedna od najznačajnijih investicija srpske dijaspore u matici i pozvao ostale uspešne ljude iz rasejanja da ulažu u Srbiji.

- U Nemačkoj već ima 6.000 mini-elektrana na biogas, a u Češkoj 3.000, Srbija je tek na početku, ali sa dobrim šansama za uspeh, jer energetski potencijal naše zemlje samo u biomasi četiri puta je veći od hidroptencijala, procenjuju stručnjaci - rekao je ministar Srećković.

Srećković je naveo da su takve inicijative podstrek za državu da i dalje blisko sarađuje sa zemljacima iz dijaspore i da planira investicione projekte koji povoljno utiču na privredni rast Srbije.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...