Dijaspora gradi elektranu na biogas kod Ćuprije

26.03.2012. | Tanjug

Srpska dijaspora iz SAD investiraće oko milion evra u izgradnju elektrane na biogas u okolini Ćuprije, a radovi će početi do kraja ove godine. Protokol o saradnji sa lokalnom samoupravom već je potpisan, a predviđeno je da se "zeleni" kilovati dobijaju iz biomase sa obližnjih polja.

Elektrana na biogas imaće snagu jednog megavata, gradiće se u ataru Batinca i imaće sopstvenu proizvodnju biomase na 250 hektara, dok će još 30 tona dnevno otkupljivati od zemljoradnika po fiksnoj ceni u evrima.

Višak toplote iz generatora grejao bi staklenike ili grad, a humus kao nuzproizvod, bio bi vraćan na njive ili prodavao na tržištu.

Ministar vera i dijaspore Srđan Srećković istakao je da je to jedna od najznačajnijih investicija srpske dijaspore u matici i pozvao ostale uspešne ljude iz rasejanja da ulažu u Srbiji.

- U Nemačkoj već ima 6.000 mini-elektrana na biogas, a u Češkoj 3.000, Srbija je tek na početku, ali sa dobrim šansama za uspeh, jer energetski potencijal naše zemlje samo u biomasi četiri puta je veći od hidroptencijala, procenjuju stručnjaci - rekao je ministar Srećković.

Srećković je naveo da su takve inicijative podstrek za državu da i dalje blisko sarađuje sa zemljacima iz dijaspore i da planira investicione projekte koji povoljno utiču na privredni rast Srbije.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...