INFONET-468X60-BANNER

EPS potpisao protokole o saradnji sa tri španske kompanije

22.03.2012. | Beta

"Elektroprivreda Srbije" (EPS) potpisala je juče sa tri španske kompanije protokol o saradnji u korišćenju obnovljivih izvora energije u Srbiji.

Protokol su u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) potpisali generalni direktor EPS-a Dragomir Marković i predstavnici kompanija "Sunco", "Energy Resources" i "Labaro grupe".

Marković je nakon potpisivanja protokola kazao da će protokol omogućiti uspostavljanje saradnje u izgradnji i korišćenju mini hidroelektrana, solarne i energije vetra.

- Prvo će se uspostaviti tehnička saradnja i raditi na identifikaciji lokacija za nove hidroelektrane - kazao je on i dodao da bi španske kompanije mogle da se uključe i u realiziciju već započetih projekata, kao što je obnova i gradnja 23 mini hidroelektrane.

Marković je kazao da se očekuje i razvoj solarnih elektrana, za koje je Zlatibor jedna od potencijalnih lokacija, kao i izgradnja vetroparkova.

- Obim projekata još nije definisan - kazao je generalni direktor EPS-a, ocenjujući da je neiskorišćeni kapacitet vodotokova u Srbiji veliki, ali da je prvo potrebno uraditi analizu koji su projekti isplativi.

Predstavnici španskih kompanija su kazali da su veoma zainteresovani za investicije i realizacije projekata u Srbiji.

Kompanija "Sunco" je specijalizovana za proizvodnju opreme za solarne elektrane. "Energy Resources" je investiciona kompanija za projektovanje, izgradnju i rad instalacija za korišćenje obnovljivih izvora energije, a Grupa "Labaro" gradi objekate za upravljenje otpadom.

EPS je najavio da će u aprilu potpisati i protokol o saradnji sa Katalonskim institutom za energetiku.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;