Amerikanci bi što pre želeli u nišku kasarnu

26.12.2011. | D. Stojanović | Večernje novosti

Dok, i dvadesetak dana od prodaje kasarne Bubanjski heroji, pojedine opozicione stranke još kritikuju lokalnu vlast, između ostalog navodeći kao razloge nisku cenu za ovaj atraktivni kompleks od 15ha, odnosno sumnju da je konkurs bio namešten za pojedine tajkune, dotle u Gradskoj upravi i kabinetu gradonačelnika ubrzavaju povlačenje daljih poteza, koji treba da dovedu do finalizacije ovog posla i jedne od najvećih investicija.

"U našem je interesu da ono što sada predstoji privedemo kraju, u najkraćem roku. Posle rešenja gradonačelnika o otuđenju pomenute nepokretnosti, uslediće potpisivanje ugovora između Grada i kupca, američke kompanije Clean Earth Capital iz Kalifornije, kojim će biti regulisani svi detalji", kaže načelnik Uprave za imovinu, Ljubiša Janić.

Iako bi ova procedura trebalo bi da bude završena najkasnije u toku prvog tromesečja naredne godine, u gradskoj kasi već se nalazi 30 miliona dinara, uplaćenih kao učešće - neposredno pred licitaciju, održanu 1. decembra. Čim se zaključi ugovor, kupac je dužan da - u roku od 15 dana - uplati i preostali iznos, od 123 miliona dinara, kao i da priloži bankarsku garanciju na deset miliona evra, kao potvrdu da će, u roku od četiri godine, izgraditi 21.000m2 stambenog prostora i stavi ih na raspolaganje gradu Nišu... "Ako kupac to ne učini u predviđenom roku, propašće mu pomenutih 30 miliona dinara. Međutim, s obzirom na to da se radi o ozbiljnom partneru, tako nešto nije moguće. Uostalom, ko bi se odrekao tolikog novca", dodaje Janjić.

Podsetimo, kasarna Bubanjski heroji prodata je na javnoj licitaciji, za 1.020 dinara po kvadratu ili ukupno 153 miliona dinara. Kupac je postala američka firma Clean Earth Capital koja je, mesec dana ranije, pod istim nazivom, osnovala preduzeće i u Nišu.

"Stvarna cena daleko je veća od 153 miliona, što mnogi kritičari prećutkuju. Jer, ne treba zaboraviti na pomenutih 21.000m2 stambenog prostora što, kada se pretvori u novac, pokazuje da je kompleks, zapravo, prodat za čak 16 miliona evra", kaže gradonačelnik Niša, Miloš Simonović, podsećajući kako treba uračunati i najmanje desetak miliona evra od naknade za gradsko građevinsko zemljište, te činjenicu da će na realizaciji ovog projekta raditi stotine lokalnih neimara.

Grad Niš je od Ministarstva odbrane zemljište dobio bez naknade, a zauzvrat, Vojsci Srbije predaće oko 300 stanova. Ukoliko ih investitor ne izgradi, po slovu Ugovora, biće aktivirana pomenuta bankarska garancija na deset miliona evra.

Povezana vest:

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....