Rekonstrukcija prostora česme „Bele vode“

15.12.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Danas, 15. decembra u 18 časova u opštini Čukarica biće održana prva javna prezentacija projekta kompletne rekonstrukcije, uređenja i ozelenjavanja prostora česme Bele vode koje se realizuje u saradnji brojnih javnih institucija i preduzeća, i koja je otvorena za sve zainteresovane građane.

Savremena pejzažna rešenja, dizajnirana po meri budućih korisnika ukoro će zameniti oronule, plavne ostatke česme, nekadašnjeg izvora pijaće vode, i divlje smetlište koje se zapatilo na mestu gde je, kako priča istorija, odlučena Buna protiv dahija. Ovde će u igri ukoro uživati neki novi klinci, a građani Belih voda dobiće novu oazu za odmor i druženje.

Na inicijativu opštine Čukarica, uređenje prostora česme Bele vode biće realizovano u okviru projekta Urbani džepovi Beograda uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda, JP Gradsko zelenilo, JKP Beogradski vodovod i kanalizacija, JKP Javno osvetljenje i u saradnji sa Podmlatkom udruženja pejzažnih arhitekata Srbije (PUPA), Udruženjem pejzažnih arhitekata Srbije (UPAS) i Udruženjem građana Beogradski festival cveća

Izvor Bele vode u Žarkovu prvi put se pominje u zapisima austrijskog obaveštajca Josifa Pavla Mitesera 1784. godine. Prota Mateja Nenadović u svojim Memoarima piše da je Bećir-paša 1805. godine ulogorio vojsku kod Belih voda i sastao se navodno sa voždom Karađorđem. Tu je doneta odluka da se pobiju dahije.

Za izvor Bele vode poznato je da je pored njega prollazio stari rimski put u Beogradu za Bosnu. Sve do kraja XVIII veka selo oko izvora se zvalo Belo vrelo a tek kasnije je dobilo ime Žarkovo. Pre 20-30 godina izvorište je preuređeno. Voda izvore iz pet mlaznica, a šesta je služila maloj fontani koja je zapuštena. Postojale se neke inicijative da česma bude spomenik borcima ili da se na neki način obeleži kao istorijsko mesto.

 

 
Share |

Komentari: 1

Милутин 27.12.2011 01.44.55

Истине ради: иницијативу за уређење извора Беле воде у Жаркову покренуло је још пре 10-ак година Удружење грађана Жаркова "Жарковац", а не општина Чукарица...

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...