Rekonstrukcija prostora česme „Bele vode“

15.12.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Danas, 15. decembra u 18 časova u opštini Čukarica biće održana prva javna prezentacija projekta kompletne rekonstrukcije, uređenja i ozelenjavanja prostora česme Bele vode koje se realizuje u saradnji brojnih javnih institucija i preduzeća, i koja je otvorena za sve zainteresovane građane.

Savremena pejzažna rešenja, dizajnirana po meri budućih korisnika ukoro će zameniti oronule, plavne ostatke česme, nekadašnjeg izvora pijaće vode, i divlje smetlište koje se zapatilo na mestu gde je, kako priča istorija, odlučena Buna protiv dahija. Ovde će u igri ukoro uživati neki novi klinci, a građani Belih voda dobiće novu oazu za odmor i druženje.

Na inicijativu opštine Čukarica, uređenje prostora česme Bele vode biće realizovano u okviru projekta Urbani džepovi Beograda uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda, JP Gradsko zelenilo, JKP Beogradski vodovod i kanalizacija, JKP Javno osvetljenje i u saradnji sa Podmlatkom udruženja pejzažnih arhitekata Srbije (PUPA), Udruženjem pejzažnih arhitekata Srbije (UPAS) i Udruženjem građana Beogradski festival cveća

Izvor Bele vode u Žarkovu prvi put se pominje u zapisima austrijskog obaveštajca Josifa Pavla Mitesera 1784. godine. Prota Mateja Nenadović u svojim Memoarima piše da je Bećir-paša 1805. godine ulogorio vojsku kod Belih voda i sastao se navodno sa voždom Karađorđem. Tu je doneta odluka da se pobiju dahije.

Za izvor Bele vode poznato je da je pored njega prollazio stari rimski put u Beogradu za Bosnu. Sve do kraja XVIII veka selo oko izvora se zvalo Belo vrelo a tek kasnije je dobilo ime Žarkovo. Pre 20-30 godina izvorište je preuređeno. Voda izvore iz pet mlaznica, a šesta je služila maloj fontani koja je zapuštena. Postojale se neke inicijative da česma bude spomenik borcima ili da se na neki način obeleži kao istorijsko mesto.

 

 
Share |

Komentari: 1

Милутин 27.12.2011 01.44.55

Истине ради: иницијативу за уређење извора Беле воде у Жаркову покренуло је још пре 10-ак година Удружење грађана Жаркова "Жарковац", а не општина Чукарица...

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...