Rekonstrukcija prostora česme „Bele vode“

15.12.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Danas, 15. decembra u 18 časova u opštini Čukarica biće održana prva javna prezentacija projekta kompletne rekonstrukcije, uređenja i ozelenjavanja prostora česme Bele vode koje se realizuje u saradnji brojnih javnih institucija i preduzeća, i koja je otvorena za sve zainteresovane građane.

Savremena pejzažna rešenja, dizajnirana po meri budućih korisnika ukoro će zameniti oronule, plavne ostatke česme, nekadašnjeg izvora pijaće vode, i divlje smetlište koje se zapatilo na mestu gde je, kako priča istorija, odlučena Buna protiv dahija. Ovde će u igri ukoro uživati neki novi klinci, a građani Belih voda dobiće novu oazu za odmor i druženje.

Na inicijativu opštine Čukarica, uređenje prostora česme Bele vode biće realizovano u okviru projekta Urbani džepovi Beograda uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda, JP Gradsko zelenilo, JKP Beogradski vodovod i kanalizacija, JKP Javno osvetljenje i u saradnji sa Podmlatkom udruženja pejzažnih arhitekata Srbije (PUPA), Udruženjem pejzažnih arhitekata Srbije (UPAS) i Udruženjem građana Beogradski festival cveća

Izvor Bele vode u Žarkovu prvi put se pominje u zapisima austrijskog obaveštajca Josifa Pavla Mitesera 1784. godine. Prota Mateja Nenadović u svojim Memoarima piše da je Bećir-paša 1805. godine ulogorio vojsku kod Belih voda i sastao se navodno sa voždom Karađorđem. Tu je doneta odluka da se pobiju dahije.

Za izvor Bele vode poznato je da je pored njega prollazio stari rimski put u Beogradu za Bosnu. Sve do kraja XVIII veka selo oko izvora se zvalo Belo vrelo a tek kasnije je dobilo ime Žarkovo. Pre 20-30 godina izvorište je preuređeno. Voda izvore iz pet mlaznica, a šesta je služila maloj fontani koja je zapuštena. Postojale se neke inicijative da česma bude spomenik borcima ili da se na neki način obeleži kao istorijsko mesto.

 

 
Share |

Komentari: 1

Милутин 27.12.2011 01.44.55

Истине ради: иницијативу за уређење извора Беле воде у Жаркову покренуло је још пре 10-ак година Удружење грађана Жаркова "Жарковац", а не општина Чукарица...

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...