Rezultati godišnje studije kompanije Mercer

30.11.2011. | Economy

Od 221 grada, obuhvaćenog godišnjom studijom međunarodne kompanije Mercer, kvalitet života, treću godinu zaredom, najviši je u Beču, a najniži u Bagdadu, dok je Beograd zauzeo 136. mesto.

Na listi na kojoj su gradovi prvi put ove godine rangirani po bezbednosti, prvi je Luksemburg, a Beograd je 127, dok je Bagdad i na ovoj listi poslednji. Najbezbedniji grad u regionu je Ljubljana - na 30. mestu, Zagreb je 75, a Sarajevo deli 127. poziciju sa Beogradom.

Osim Beča, koji prvo mesto u kvalitetu života zaslužuje na osnovu odlične infrastrukture, bezbednih ulica i dobre državne zdravstvene službe, u samom vrhu liste gradova u kojima se najbolje živi su i Cirih, Ouklend, Minhen, Vankuver i Dizeldorf, javio je Reuters.

Pri rangiranju gradova po kvalitetu života u obzir se uzima 39 kriterijuma, među kojima su politička i ekonomska stabilnost, kultura, zdravlje, higijenski uslovi, kvalitet obrazovanja i javnih usluga. Cilj istraživanja je da pomogne vladama i multinacionalnim kompanijama da pravično kompenzuju svoje zaposlene kada ih šalju na službene poslove u inostranstvo.

 

Od gradova u regionu po kvalitetu života najbolje je rangirana Budimpešta, na 73. mestu, dok je Ljubljana 75, Zagreb 98, a Sarajevo 155.

Na sajtu kompanije Mercer navodi se da zapadna Evropa i dalje uživa najviši kvalitet života u poređenju sa drugim regionima u svetu, dok se u istočnoj Evropi i dalje živi za klasu lošije, iako pojedini gradovi, među kojima su Prag, Budimpešta i Ljubljana, neprestano poboljšavaju svoju poziciju.

Najbezbedniji gradovi na svetu su, pored Luksemburga, Bern, Helsinki, Cirih i Beč, a rangiranje je sprovedeno prema kriterijumima kao što su nivo kriminaliteta, efikasnost snaga bezbednosti i međunarodni odnosi zemlje. Tokio je na 31. mestu, Berlin 36, Dubai 39, i Prag na 47. mestu. Lična bezbednost je ocenjivana prema unutrašnjoj stabilnosti, nivou kriminala, primeni zakona, efikasnosti i međunarodnim odnosima zemlje domaćina.

Povezani sadržaji sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...