Lokacija za izgradnju centralnog punkta vatrogasaca

28.11.2011. | E-kapija

Prema planskoj dokumentaciji, lokacija manjih vatrogasnih stanica u Novom Sadu je utvrđena, ali za centralni punkt pravo mesto se još traži. Arhitekta-planerka iz Urbanizma Biljana Vrbaški kaže da je potreban jedan centralni punkt gde će, pored ljudstva, biti obezbeđen i odgovarajući prostor za svu mehanizaciju, vozila…

Najpre je ponuđena lokacija uz Rumenački put, ali su predstanici Odeljenja za vanredne situacije smatrali da je ona suviše izdvojena i da se ne može na adekvatan način pokriti područje, objasnila je Vrbaški. "Izdvojeno je i mesto uz Futoški put, preko puta GSP-a, ali, prema sadašnjoj dokumentacij,i prostor je namenjen za zelenilo. Još uvek nije zvanično rešeno šta će vatrogasci dobiti, ali se razmatra mogućnost gradnje vatrogasnog kompleksa na pomenutom mestu", objašnjava Vrbaški.

Objašnjavajući problem slobodnih prostora u gradu, još jedna arhitekta-planerka koja radi na projektu Biljana Pavlović navela je da su trenutno određeni prostori pripadaju Vojsci Srbije i Železnicama Srbije i da su preovori o preuzimanju dugotrajni. Ona kaže da je najveća slobodna lokacija, od 2,3ha, upravo ta na raskrsnici Futoškog puta, Somborskog bulevara i Bulevara kneza Miloša, iza benzinske stanice na kraju Telepa.

Međutim, problem sa ovom lokacijom je što bi se izgradnjom vatrogasne stanice izgubio veliki deo predviđen za park, a ostaje nerešeno pitanje saobraćajnih izlaza na Futoški put, zbog pumpe i poslovnih objekata. "Sa saobraćajnim inženjerima razmatramo kako da obezbedimo taj brzi izlaz na Futoški put. On nam je najvažniji, jer vodi ka centru i Bistrici. To je važno za brzu intervenciju, koja se meri u sekundama, te se traži adekvatno rešenje", rekla je Pavlović.

Još jedan od problema jeste i taj da je na parcelama predviđena izgradnja zgrada koje bi, ako bi se prostor izdvojio za vatrogasce, prekoputa dobili stanicu umesto parka, pa se namena prostora dovodi u pitanje. Kako je objašnjeno u Urbanizmu, Komisija za planove doneće zvaničnu odluku kada ova tačka bude na dnevnom redu.

Ukoliko bi vatrogascima pripao prostor na kraju Telepa na kojem bi izgradili neophodni centralni punkt, objekat u Ulici Jovana Subotića, koji je trenutno glavni, postao bi još jedna manja jedinica. Ostale jedinice bi se nalazile na Mišeluku, Bulevaru Evrope i Klisi, a postoji i predlog da se izgradi jedan punkt na Temerinskom putu, rečeno je u Urbanizmu.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Simela 08.03.2021.
Ja imam kucu od 400kv izolacija pvc i krov ...
Stanojlo 08.03.2021.
Zato kasni "debelo" most preko V.Morave u C...
Stanojlo 08.03.2021.
Bolje veliki kružni tok...
Radivoje 06.03.2021.
Postovana gospodo, kako i po kojoj ceni mog...
Bane 28.02.2021.
U čl.2. Ugovora koji su vlasnici stanova za...