INFONET-468X60-BANNER

Unapređenje energetske efikasnosti u zgradarstvu

17.11.2011. | Kristina Đorđević | Yu Build Srbija

Juče je u Privrednoj komori Beograda održan okrugli sto pod nazivom Unapređenje energetske efikasnosti u zgradarstvu na kome je predstavljen Pravilnik o energetskoj efikasnosti zgrada i Pravilnik o uslovima, sadržini i načinu izdavanja sertifikata o energetskim svojstvima zgrada (Službeni glasnik RS, br. 061/2011 od 19.8.2011), čija primena ima za cilj povećenje energetske efikasnosti novih i postojećih objekata i uspostavljanje visokih standarda gradnje.

Ovaj okrugli sto bio je samo jedan deo projekta Međusektorska saradnja u oblasti finansiranja energetske efikasnosti u zgradarstvu u okviru EU propisa i pravnih sporazuma - EUbuid energy efficiency koji sprovodi PKB, uz podršku EU. Koncept energetske efikasnosti postao je nezaobilazni deo strategije razvoja i smatra se značajnim resursom koji ima za cilj da smanji energetsku zavisnost i zaštiti životnu sredinu.

U Srbiji, prema nekim informacijama, postoji 500-700 hiljada energetski neefikasnih objekata. Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja ove godine je izdvojilo 200 miliona dinara za subvencionisanje kredita koje bi građani koristili za podizanje energetske efikasnosti.

Prema rečima Bojana Đurića, državnog sekretara u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Republike Srbije, kamatna stopa na godišnjem nivou bila je 6,5% i podignuto je svega 200 kredita, ali, dodao je i da je u poslednje vreme interesovanje je mnogo veće. Pregovori sa bankama su u završnoj fazi, objašnjava Đurić, a novi subvencionisani krediti mogu se očekivati posle Nove godine.

Država je, rečeno je na Okruglom stolu, planirala subvencionisanje cele kamate dovoljno za hiljadu kredita, tako da će građani biti u obavezi da vrate samo osnovni dug, bez dodatnih troškova.

U Agenciji za energetsku efikasnost Republike Srbije aktivno se radi na merama za sprovođenje energetske efikasnosti u zemlji od kojih je jedna i uvođenje Fonda za energetsku efikasnost. Prema rečima savetnika za energetsku efikasnost dr Dimitrija Lalića, ovaj Fond je dobio pozitivno mišljenje i ušao je u fazu drugog kruga usaglašavanja. Jedino u Ministarstvu finansija trenutno postoji drugačije mišljenje o Fondu.

Kako je naglasila Jasminka Pavlović, načelnica Odeljenja za građenje Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, cilj je podsticanje vlasnika postojećih objekata da krenu u sanaciju. Objasnila je da će pravilnici na početku biti jednostavniji, kao i  planirani nacionalni softver, a da će se u budućnosti nadograđivati, menjati…

Na pitanje kada će početi dugo najavljivane obuke za sertifikaciju zgrada u Inženjerskoj komori Srbije, Jasminka Pavlović je rekla da je napravljen program, u toku je pravljenje priručnika i da se "nada da će to biti u februaru 2012.godine". Kako je istakla, cilj je da se uvede energetska efikasnost, ali i da se zadrži komfor .

Za sada se vlasnicima već postojećih objekta neće nametati nove finansijske obaveze, već će morati da tek u slučaju renoviranja  energetsku efikasnost podignu za jedan nivo više u odnosu na postojeći, naveo je Bojan Đurić.

Na ovom skupu je zaključeno da smanjenje potrošnje toplotne energije poboljšanom izolacijom u zgradama, primenom energetski efikasnih materijala i smanjenje broja domaćinstava koja koriste električnu energiju za grejanje predstavlja najveći potencijal za povećanje energetske efikasnosti.

Povezana vest:

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;