INFONET-468X60-BANNER

Kraljevo godinu dana nakon zemljotresa (video)

03.11.2011. | RTS

Kraljevo je, na današnji dan pre godinu dana, pogodio zemljotres jačine 5,4 Rihtera u kojem su stradale dve osobe, na stotine je lakše povređeno, a pričinjena je i velika materijalna šteta.

Ljubiša Simović, gradonačelnik Kraljeva je pre mesec dana izjavio da je za jedanaest meseci obnove Kraljeva i okoline, sagrađeno 462 montažne kuće, obnovljeno oko oko 8.500 stanova i 13.000 teže i lakše oštećenih privatnih porodičnih objekata. Polovina stambenog fonda je obnovljena, a neku vrstu pomoći dobilo je skoro 80.000 građana Kraljeva. Utrošeno je oko 2,5 milijarde dinara. Država je obezbedila 90%, a ostatak donatori, privatna i javna preduzeća, ambasade, udruženja, bratski gradovi, naveo je tada Simović.

Obnova poslednjih pet od ukupno trideset osnovnih škola koje su bile oštećene u zemljotresu završena je pre nekoliko dana. Međutim, u ovim školama je završena samo seizmička sanacija, posle koje su oni postali bezbedni za decu. Preostalo je da se sprovede druga faza koja podrazumeva, u zavisnosti od potreba određenih škola, molersko-farbarske radove, zamenu stolarije, podova ili krovova. Kraljevačke škole će za ove radove konkurisati za sredstva kod Ministarstva prosvete.

Neki delovi u zemljotresu teško oštećenog Zdravstvenog centra Studenica još nisu obnovljeni. Direktor ovog centra Dragan Arsić juče je izjavio da su sanirane posledice na zgradi Poliklinike i Hirurškog bloka, ali da najveći problem ostaje Internistička bolnica koja je pre godinu dana iseljena i čija sanacija još nije počela. "Ako Evropska investiciona banka odobri kredit za urbanu revitalizaciju Kraljeva, deo tog paketa biće i bespovratna sredstva za sanaciju Internističke bolnice. Ako do toga ne dođe, Vlada Srbije će iz drugih izvora obezbediti sredstva", kazao je Arsić.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ATM
ATM
SUBOTICA

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;