Banka uslovljava isplatu plata Nibensu

21.10.2011. | T.S. | Večernje novosti

Javno preduzeće Putevi Srbije u četvrtak nije isplatilo zarade zaposlenima u Nibens grupi, pošto AIK banka - najveći poverilac ovih putarskih preduzeća, to nije dozvolila, rekao je generalni direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak.

"Po zakonu, bez saglasnosti banke kao poverioca, Putevi Srbije ne mogu da isplate plate bez obzira na to što su ih radnici Nibensa zaradili na poslovima održavanja saobraćajnica", naglašava Drobnjak. "Naime, sredstva od tih poslova Nibens je dao u zalog za kredit. Sada AIK banka ne dozvoljava da isplatimo zarade već traže da se taj novac uplati banci, a da ona potom firmama Nibensa odobri novi kredit. Premijer Mirko Cvetković i ministar Milutin Mrkonjić tražili su da nađemo zajedničko rešenje sa bankom, ali nismo uspeli."

Putari Nibensa nastavili su štrajk ispred Vlade Srbije zahtevajući isplatu zaostalih zarada i deblokadu računa da bi mogli da nastave sa radom na održavanju saobraćajnica, ali traže i konvertovanje potraživanja banaka u kapital preduzeća.

AIK banka je, kako tvrde predstavnici sindikata putarskih preduzeća Nibensa, postavila uslove Putevima Srbije koji ne mogu biti ispunjeni. Banka je potpisala saglasnost da se, samo uz garanciju Puteva Srbije, putarima uplati oko 200 miliona dinara za plate. Drobnjak, ističu sindikalci, ne želi ništa da potpisuje bez odluke UO Puteva Srbije. Pored toga, AIK banka traži da joj taj novac bude vraćen do kraja ove godine.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ujka Vasa 20.10.2020.
Bojler je odličnog kvaliteta. Vreme je da ...
mile 15.10.2020.
Lepsa je nasa na Slaviji.
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...